Hlavní navigace

500 Kč denně i pro jednočlenná eseróčka. Čtěte, co všechno ale musí splňovat

23. 4. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nejen OSVČ, ale i jednočlenná eseróčka, která nemají zaměstnance, získají možnost dotace 500 Kč denně.

Dotace se má vyplácet podobně jako u OSVČ za období 12. března do 8. června, a to v případě, pokud firma nemohla kvůli koronavirové krizi zcela nebo zčásti vykonávat svoji činnost. Aby ale eseróčko mohlo na podporu dosáhnout, musí splnit i další podmínky. Vyplývá to z návrhu nařízení vlády, který předložilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

500 Kč i pro jednočlenná eseróčka

Aktuálně předložený návrh MMR počítá s tím, že v rámci zmírnění dopadů koronavirové krize dostanou příspěvek 500 Kč denně nejen OSVČ, ale i právnické osoby ve formě jednočlenné společnosti s ručením omezeným podle zákona o obchodních korporacích, jejímž jediným společníkem je fyzická osoba. Aby firma mohla na dotaci dosáhnout, nesmí mít žádné zaměstnance a jejím účelem musí být dosahování zisku. Podpora je zacílena na společnosti s ručením omezeným bez zaměstnance, kde činnost vykonává pouze jednatel, doplňuje MMR v důvodové zprávě.

Dotace se má stejně jako u OSVČ vyplácet v období 12. března do 8. června. Na příspěvek budou mít na základě žádosti nárok firmy, které nemohly v tomto období zcela nebo zčásti vykonávat výdělečnou činnost v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření, a to z důvodu:

  • nutnosti uzavřít provozovnu žadatele či omezit její provoz,
  • karantény člena orgánu nebo společníka žadatele,
  • omezení poptávky po výrobcích, službách nebo jiných výstupech výdělečné činnosti žadatele nebo
  • omezení či ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon výdělečné činnosti žadatele.

Podmínka minimálního obratu

Aby však eseróčko mohlo dotaci získat, musí splnit i další podmínky. Konkrétně jde o výši obratu. Nárok na dotaci budou mít firmy, které za rok 2019 měly obrat aspoň 80 000 Kč nebo které měly za první kvartál letošního roku obrat nejméně 20 000 Kč. Protože se jedná o právnické osoby, předkladatel se musel vypořádat s eliminací případného zneužití dotace osobami založenými účelově. Z tohoto důvodu je v programu nastavena podmínka minimálního obratu za rok 2019 a první čtvrtletí roku 2020, uvádí v důvodové zprávě MMR.

Podmínka minimálního obratu bude vzhledem k termínu předkládání daňového přiznání posuzována ex post. Žadatel bude v návaznosti na čestné prohlášení, které v rámci žádosti předkládá, upozorněn, že uvedení nepravdivých informací bude vést k odnětí dotace včetně sankcí a dále, že se tím může vystavit trestnímu stíhání podle § 212 zákona č. 40/2009 Sb., varuje MMR.

Kdo nemůže dotaci dostat

Dotaci nepůjde poskytnout žadateli,

Daně x

  • který je nespolehlivým plátcem podle zákona o dani z přidané hodnoty,
  • kterému byla poskytnuta podpora jako náhrada za omezení jeho výdělečné činnosti z důvodu koronaviru nebo souvisejících krizových opatření za dny rozhodného období, za které je požadována dotace, nebo
  • kterému byla poskytnuta podpora jako jiná náhrada v souvislosti s výskytem koronaviru do dne podání žádosti o dotaci.

Dotaci nelze poskytnout žadateli, jehož společníkem je

  • nespolehlivý plátce podle zákona o dani z přidané hodnoty,
  • osoba, které byla poskytnuta podpora jako náhrada za omezení její výdělečné činnosti z důvodu koronaviru nebo souvisejících krizových opatření za dny rozhodného období, za které je požadována dotace,
  • osoba, které byla poskytnuta podpora jako jiná náhrada v souvislosti s výskytem koronaviru do dne podání žádosti o dotaci, nebo
  • společník jiného žadatele, kterému byla poskytnuta dotace podle tohoto nařízení.

Stejně jako u OSVČ budou muset i jednočlenná eseróčka, respektive jejich majitelé, podat žádost a vyplnit čestná prohlášení. Příjem a posuzování žádostí o dotaci a jejich další potřebnou administraci má vykonávat Státní fond rozvoje bydlení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).