Hlavní navigace

5P aneb Jak si při náročném podnikání dopřát dovolenou a nezešílet

15. 7. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zruinovat se fyzicky v práci, odplazit se na minidovolenou a pak ji celou prospat, není úplně ideální podnikatelský trip. Lepší je průběžně dbát na wellbeing.

A to i při práci na volné noze nebo ve vlastní firmě. Dnes už se má za to, že i rozumný odpočinek a dovolená k modernímu podnikání patří. Co si tedy ošetřit v práci, jak si dovolenou užít a neudělat si z ní peklo?

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Povolte si dovolenou
  2. 2. Plán založený na prioritách nepodceňujte
  3. 3. Připravte se na odjezd pečlivě
  4. 4. Pravidla pro dobu nepřítomnosti promyslete
  5. 5. Prevenci na období návratu udělejte včas

1. Povolte si dovolenou

Není od věci si přístup k dovolené nastavit hlavně v hlavě a volno si dovolit. Zaměstnankyně a zaměstnance motivuje k dovolené už samotný fakt, že jim zaměstnavatel zpravidla čtyři až pět týdnů volna proplatí – takže proč to nevyužít. Při podnikání povrchní pohled nabádá brát to tak, že povalováním na pláži nebo jiným dovolenkováním jenom bez užitku utíká čas na důležitou výdělečnou práci. Jenže vlastní energie, a to ta fyzická i mentální, je při podnikání zásadní zdroj a aby jí bylo pro práci dostatek, je potřeba ji také někde čerpat a obnovovat. Odpočinek, který regeneruje tělo a vyčistí hlavu, tedy není mrháním drahocenným časem, ale je stejně tak důležitý jako práce; dovolená je na místě. Život je navíc mnohem pestřejší, podobně jako zdroje inspirace, které se při práci na vlastních projektech nakonec zúročí. A tak je škoda zúžit svou zkušenost na práci a nerozšířit si během volných dní nebo týdnů rozhled a vlastní perspektivu úplně jinou, z rutiny vytrženou, aktivitou.

2. Plán založený na prioritách nepodceňujte

Před odjezdem na dovolenou zbývá omezený čas na to, aby se v práci stihlo všechno podstatné. Odjezd může proběhnout v menším stresu, když před dovolenou existuje jasný a striktní plán s prioritami, co je potřeba dodělat nebo připravit na dobu nepřítomnosti, případně výhledově i na období po dovolené, aby se z návratu nestala noční můra, která už na dovolené noc co noc otravuje ve spaní. Mít jasné priority je užitečné proto, aby se nemrhalo časem na podružnosti, které počkají, nebo se možná v době nepřítomnosti vyřeší, jako poměrně nepodstatné věci, tak nějak samospádem. Kromě jednoduchého „to do listu“, tedy seznamu úkolů, které je třeba udělat, pomůže doplnit ke každému bodu alespoň dva, tři kroky, jak daný úkol vyřešit – to zase může být prostředek pro to, aby nedocházelo k prostojům vymýšlením, jak ten který úkol v omezeném časovém rámci co nejlépe a s největší efektivitou realizovat. Určení priorit vytřídí také ty úkoly, které snesou odklad a počkají až na dobu po návratu z dovolené, takže není třeba se s nimi v danou chvíli zdržovat a odjíždět pak na dovolenou s obřím spánkovým deficitem a jako energetická troska.

3. Připravte se na odjezd pečlivě

S plánem a prioritami souvisí i obecnější příprava na nepřítomnost v práci. Základem je dát vědět spolupracovníkům nebo klientele, v jakém časovém období je dovolená aktuální a co se případně v tu dobu bude dít s jejich zakázkami. Zda nějaká činnost pokračuje, zda někdo zastupuje, jak je to s domluvenými termíny a podobně. Dá se tak vyhnout nepříjemné situaci, že lidé budou podnikatele nebo podnikatelku na dovolené urputně nahánět a tím ho nebo ji připraví o veškerý klid a šanci na odpočinek. Také jsou věci, které se dají na období v době nepřítomnosti připravit – namátkou: zadat platby v bance, nastavit odeslání mailu, některé činnosti delegovat, pokud se pracuje v týmu, vykomunikovat zástup u aktivit, které je nezbytně nutné nepřerušit. Dovolená se do jisté míry stává příležitostí k revizi činností a ke zvážení jejich obecné důležitosti. Nepřítomnost může posloužit jako nastavené zrcadlo, zda se něčím zbytným spíš neztrácí čas, jestli některé činnosti nelze řešit jinak, nebo zda třeba nelze nově přenastavit některé pracovní procesy.

Brand24

4. Pravidla pro dobu nepřítomnosti promyslete

Nastavit si do e-mailu informaci o nepřítomnosti je úzus a minimum. Často je ovšem potřeba ošetřit toho víc. Typicky si s kolegy či spolupracovníky domluvit, jak to bude z hlediska komunikace během nepřítomnosti vypadat – zda a jestli bude člověk na dovolené k dispozici na mailu nebo telefonu v případě urgentní potřeby nebo nikoliv, a pokud ano, co je možné za tak urgentní případ vůbec považovat. Předmětem domluvy může být i to, jaké věci lze případně rozhodnout bez klíčového člověka, který není v kanceláři, a kdo je rozhodne, s čím je naopak potřeba určitě čekat. Kdo pracuje sám i sám na sebe, může si pravidla vyladit alespoň s klienty, aby se místo dovolenkáře nestal digitálním nomádem, který sice oficiálně není v práci, ale na dálku stejně intenzivně pracuje.

5. Prevenci na období návratu udělejte včas

Stejně jako je období před dovolenou snazší dorazit s plánem a prioritami, hodí se mít předem představu o tom, co se bude dít po návratu. Kolik času je třeba na to, opět se v práci aklimatizovat a dostat se do přerušeného pracovního tempa? Jaké akce se odložily a je třeba na nich začít po návratu prioritně pracovat? Kolik času orientačně vyčlenit na to, co se uděje v době nepřítomnosti a po návratu bude potřeba se do toho neprodleně pustit? Kdo potřebuje vědět, že už je dotyčný z dovolené zpět a zase v plném pracovním nasazení? Co a s kým zpětně projít, pokud někdo jiný v době nepřítomnosti některé úkoly posouval dál a podnikatelka či podnikatel se u nich potřebují zase dostat do přesného obrazu? Jaké jsou po návratu další priority? Takový rámcový obrázek alespoň pro pár ponávratových pracovních dní může přispět k eliminaci stresu a pocitu zahlcení nahromaděnou prací, k přesvědčení, že jsou povinnosti pod kontrolou a nevymknou se z ruky.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).