Hlavní navigace

6 tipů na dovolenou, kde můžete vypnout internet a hlavně hlavu

8. 7. 2020
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Prázdninová doba přímo láká k odpočinku, který by si měli dopřát všichni, bez ohledu na jejich zaměření. Podívejte se na naše tipy na výlet.

V dnešní době chytrých telefonů mají téměř všichni k dispozici mobilní připojení prakticky kdekoliv. Jsou však místa, která si zakládají na tom, že se u nich bez internetu (nebo i elektřiny) obejdete a rozhodně mají něco do sebe.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Chatičky nejen pro rybáře
  2. 2. Do maringotky!
  3. 3. Odpočiňte si v tvrzi
  4. 4. Padněte do slámy
  5. 5. Vyzkoušejte žít v souladu s přírodou
  6. 6. Nechte na sebe dýchnout kouzlo starých časů

1. Chatičky nejen pro rybáře

Dobčice je malá vesnička v Jihočeském kraji, ve kterém se nachází Dobčické rybníčky. Ty nabízí originální ubytování v dřevěných chatách nebo také v takzvaných treehousech na stromech. Některé chatičky jsou na vodní hladině – ukotveny jsou u dubového mola a díky prostorné terase z nich můžete rybařit. Povolení je zde zdarma a majitelé objektu pro vás budou mít přichystané i potřebné vybavení. Platí zde systém „chyť a pusť“, ale úlovek si můžete také nechat (zaplatíte za něj odpovídající částku podle ceníku) a připravit si tak v kuchyňce nebo na grilu jedinečnou večeři.

V chatkách není elektřina a ke každé náleží originální „kadibudka“ na břehu. K vytápění a ohřevu vody slouží kamna s varnou plochou a užitková voda se čerpá ruční pumpou přímo z rybníků. Pitná voda je pak připravena v kanystrech, podobně jako ložní prádlo nebo dřevo na topení. K osvětlení slouží solární lampy a lucerničky. Každá chatka je něčím unikátní – u jedné je vor nebo loďka, jiná má zase stylovou saunu. Další variantou je pak dřevěné týpí ve tvaru šestiúhelníku vhodné především k pozorování živočichů žijících v okolí.

Komu by nestačilo vyžití u ubytování, může vyrazit na výlet do nedaleké vesnice Holašovice zapsané na seznamu UNESCO, na rozhlednu Kleť, do okolních lesů nebo dále do Českého Krumlova, na Lipno nebo na zámek Hluboká.

2. Do maringotky!

Dalším netradičním zážitkem pro dvě osoby může být přespání v nově zrekonstruované maringotce jménem Otylka. Nachází se ve vesnici Čachrov v srdci Šumavy a její poslední novinkou je venkovní sprcha na solární pohon s výhledem na krásné okolí. V chladnějších dnech si v maringotce můžete zatopit kamny, v létě zase využít přilehlého ohniště. Rezervovat pobyt zde si můžete také prostřednictvím Airbnb.

3. Odpočiňte si v tvrzi

V malé vesnici u Zálesí u Havlíčkova Brodu leží středověká tvrz Gerstein. Jedná se o soukromou usedlost v podobě dřevěného srubu ležící na okraji vesnice, tedy mimo zástavbu. Ve srubu jsou čtyři apartmány: U veverky, U muflona, U jelena a U husičky. Jejich součástí je jedinečné srubové dvojlůžko a samozřejmostí jsou sociální zařízení. Ve srubu se nachází velká společenská místnost, se kterou sousedí plně vybavená kuchyň. V areálu Gersteinu není wi-fi ani televize – zakládají si zde na odpočinku a relaxaci v poklidné atmosféře a malebné přírodě.

Ve venkovních prostorech je koupací jezírko pro malé i velké, ve kterém je čištění vody řešeno přírodní cestou. Vyzkoušet můžete také lukostřelbu, chytání ryb nebo si objednat masáže od profesionálů z R.A.J. Herálec. Milovníci cyklistiky si určitě užijí trasy Vysočiny. V případě špatného počasí je možné se v tvrzi zabavit například hraním deskových her, které jsou zde k dispozici.

4. Padněte do slámy

Nedaleko Boudy v Obřím dole v Peci pod Sněžkou najdete takzvaný Slamák. Jedná se o jakýsi domeček, kde se spí ne na seně, ale na slámě, která má dobré izolační vlastnosti a nesaje vlhkost. Je postavený převážně z přírodních materiálů z blízkého okolí, kdy například balíky slámy pochází z farmy v Mladých Bukách. V Boudě v Obřím dole je pak zajištěn servis v podobě jídla, pití, zázemí a hygieny – objednat si můžete například snídani do postele, piknik na okolních loukách nebo podobné služby.  

Domek je ideální pro dvě osoby a jeho dominantou je slaměná postel a částečně průhledná střecha. Kromě toho se v něm nachází malé posezení a praktické doplňky. Slamák je v provozu pouze od května do září a vzhledem ke svému charakteru není vhodný pro alergiky a osoby citlivé na pobyt v přírodě.

Připomeňte si příběh startupu Blahobyty: Pronajímal byt. Stala se z toho noční můra, kterou překonal. Teď pomáhá jiným 

5. Vyzkoušejte žít v souladu s přírodou

Pokud nehledáte jen netradiční ubytování, ale také něco navíc, můžete si vyzkoušet, jak se žije v „Eko-osadě“. Nachází se zde například slaměné jurty, slaměno-hliněné domy s apartmány i speciální domy určené na pobyty ve tmě s funkčním fyzikálním větráním. K vidění jsou zde například zajímavé stavby ze dřeva, slámy, rákosu a hlíny, jiné možnosti získávání energie, permakulturní zahrada nebo zahrada starých odrůd ovocných stromů a keřů. V případě zájmu je možné přidat se k dennímu programu spočívajícímu například v cvičení, práci na zahradě nebo stavbách.  

Nejedná se však o hotel, naopak jde o občanské sdružení, které pomáhá realizovat obydlí pro trvale udržitelný život. Lidé z této eko vesnice nenabízí žádné služby ani veřejný prostor a nejsou tu pro to, aby někomu sloužili. Naopak nabízejí vyrovnanou spolupráci pro členy a podporovatele do doby, než na místě natrvalo zůstane další rodina. Nabízíme víkendovým nebo měsíčním i delším zážitkem si vyzkoušet, jak fungují nyní volné přírodní stavby v létě i zimě, aby se více žilo a stavělo bez plýtvání z toho, co je kolem nás. A že moderní sedlácký život na malém hospodářství nemusí být otročina, ale skutečný prožitek tady a teď s léčbou prací jako příjemná motivace k pohybu, popisují na webu.

Přečtěte si: 3 tipy, jak relaxovat a vypnout hlavu, i když je práce vaše největší neřest

Brand24

6. Nechte na sebe dýchnout kouzlo starých časů

Na Vysočině se nachází roubenka Melánka. Podobné roubenky na místě stávaly na přelomu 18. a 19. století, a proto i tato byla stavěna dozorem pana Luďka Štěpána, historika a zakladatele a stavitele nedalekého skanzenu lidového stavitelství Veselý Kopec. Majiteli roubenky jsou manželé Štenglovi, kteří se dlouho rozhodovali, jestli budou v roubence bydlet sami, nebo zda nabídnou tento neopakovatelný zážitek i ostatním zájemcům. Pobyt a ubytování v této krásné roubence není určen pro každého, ale pouze pro ty, kteří mají k takovému ubytování vztah a úctu. Proto věříme, že návštěvníci roubenky se budou chovat k roubence citlivě, tak jak si to roubenka zaslouží, píší na stránkách.

Roubenka je stylově zařízená a její dominantou je kachlová pec. Nechybí zde dobové artefakty dotvářející jedinečnou starou atmosféru. Kuchyň je zde plně vybavena: pokrmy můžete připravovat pomocí mikrovlné retro trouby, vestavěného indukčního vařiče, rychlovarné konvice nebo na plotně dobové pece se dvěma troubami. V koupelně se nachází finská sauna a bylinková parní lázeň (Fitodar) a venku je pak roubená pergola s pecí a plynovým grilem. V roubence Melánce se může ubytovat až 8 osob (3 přistýlky), a to minimálně na dvě noci.

Tipy na netradiční ubytování
Ubytování Lokalita Cena za 1 osobu/noc
Dobčické rybníčky Dobčice (Jihočeský kraj) Od 1990 Kč (celá chata)
Maringotka Otylka Čachrov (Jihočeský kraj) 1200 Kč (celá maringotka)
Přírodní ubytování Velká nad Veličkou (Zlínský kraj) Formou příspěvku, individuální a podle typu ubytování, kolem 1000 Kč
Roubenka Melánka Hlinsko (Vysočina) 6800 Kč (dvě noci, dvě osoby)
Slamák Pec pod Sněžkou (Královehradecký kraj) 999 Kč
Tvrz Gerstein Zálesí (Vysočina) 450 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).