Hlavní navigace

60 000 Kč pro herce, hudebníky či malíře. Byl vyhlášen Covid Kultura pro OSVČ

10. 2. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
OSVČ působící v kultuře budou moct požádat v rámci programu Covid Kultura o dotaci ve výši 60 000 Kč.

O podporu budou moct požádat jak umělecké, tak umělecko-technické profese. Příjem žádostí bude zahájen v pondělí 15. února.

OSVČ v kultuře dostanou 60 tisíc Kč

Ministerstvo kultury spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu vyhlásilo 3. výzvu dotačního programu Covid Kultura, která je tentokrát zaměřena na OSVČ. O jednorázovou podporu ve výši 60 000 korun budou moci žádat jednotlivci v uměleckých a umělecko-technických profesích, na které nejvíce dopadla opatření přijatá vládou ČR v souvislosti s bojem proti šíření COVID-19 a tito lidé se ocitli bez příjmů. Žádosti o příspěvek bude možné podávat od pondělí 15. února do 30. dubna 2021 prostřednictvím systému AIS MPO.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Podpora 60 000 Kč je určena pro umělecké profese v oboru hudba, divadlo, tanec, výtvarné umění a literatura. Dotaci tedy mohou získat například herci, hudebníci, tanečníci, zpěváci, dramaturgové, akrobati, umělečtí zvukaři, lightdesignéři, umělečtí manažeři apod. Oproti druhé výzvě se program rozšířil ještě o výtvarníky, malíře, sochaře, umělecké fotografy, ilustrátory či spisovatele. Ani na audiovizi jsme nezapomněli, do konce příštího týdne vyhlásí Státní fond kinematografie samostatnou výzvu pro audiovizi, na kterou je alokováno 200 milionů korun. Ta se bude skládat ze dvou částí, jedna bude pro firmy a druhá pro OSVČ, říká ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Vedle pomoci pro OSVČ samozřejmě počítáme i s kompenzacemi pro subjekty podnikající v kultuře, jako to bylo již dvakrát v minulém roce. Tuto výzvu vyhlásíme v nadcházejících týdnech. Na pomoc OSVČ i firmám máme zatím připraveno 800 miliónů korun, dodává vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

3. výzvu dotačního programu Covid – Kultura pro OSVČ bude administrovat (vyhodnocovat žádosti) ministerstvo kultury. Peníze na základě tohoto vyhodnocení bude jednotlivým žadatelům vyplácet přímo ministerstvo průmyslu a obchodu. Kultura a celé kulturní odvětví je současnou situací mimořádně zasaženo. Aby se zachovala vysoká úroveň naší kultury a nemalé finanční prostředky, které tato oblast přináší naší zemi, musíme pomáhat těm nejzranitelnějším – tedy jednotlivým osobám, tzv. OSVČ – které samostatně pracují a vytvářejí značné umělecké i finanční hodnoty. Jsem rád, že MPO i MK vytvořila ve spolupráci s řadou uměleckých asociací tento podpůrný program, který může pomoci většině nejpostiženějších, uzavírá prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz