Hlavní navigace

Názor k článku 7 rad, jak zefektivníte řízení firmy, aniž byste se „uporadovali“ k smrti od Yarda - Tak koukám, jaká bude diskuse, zatím žádná, tak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2015 8:01

    Yarda (neregistrovaný)

    Tak koukám, jaká bude diskuse, zatím žádná, tak to načnu.
    To co se píše v tom článku je dost obecné, zkusím být konkrétnější.
    Ve firmě, kde jsem měl to potěšení být zaměstnán nastoupil nový magor ...eee manager. A vyzval jemu podřízené pracovníky, aby mu posílali své názory co je možné zlepšit. Tak jsem taky něco vyplodil (nebojte se, neprošlo to):
    .............­.............­.............­.......
    Domnívám se, že by bylo potřeba zlepšit vnitropodnikovou komunikaci a informovanost (tedy alespoň na mojí úrovni). Dost věcí se teď řeší „per huba“ na schodech a když je potřeba zjistit proč a jak se něco rozhodlo nebo neudělalo dost těžko se na to vzpomíná.

    Pokud ze své zkušenosti mohu usuzovat, nějaké porady, kde by se řešily konkrétní problémy se svolávají zřídka, pokud nějaká je, nebývá z ní zápis a i když třeba zápis je, není závazný a nekontroluje se, zda případné závěry v něm jsou respektovány (to je moje zkušenost, na porady vedení nechodím a nevím jak to probíhá tam).

    (Nedávno byla závěrečná oponentura – většinu doby tam mezi sebou diskutovali konstruktér a technolog, sice k věci, ale IMHO si to mohli prodiskutovat dřív a na oponentuře se mohlo krátce konstatovat že to bylo projednáno a zodpovědět případné dotazy dalších účastníků.)

    V podniku, kde jsem dříve pracoval, se pořádaly tzv. „Porady o nových výrobcích“, případně „Komplexní skupiny“ (Komplexní skupina byla ke konkrétnímu tématu, Porada o nových výrobcích byla k celému plánu technického rozvoje). Konaly se pravidelně, snad každých 14 dní, vedl je technický náměstek, zúčastnili se zástupci oddělení kterých se to týkalo a vždy byl zápis. Asi takovýhle:
    .............­.............­............
    Zápis z porady o nových výrobcích konané dne ....
    Přítomni: Za oddělení ............ pan .....

    Kontrola úkolů z minulé porady:

    Úkol č:
    24 – splněno, vypuštěno ze sledování
    51 – nesplněno (řekněme) došly šroubky M3 – zajistit další dodávku, případně objednat u jiného dodavatele, zodpovídá pan .... zásobování, navrhnout náhradu, zodpovídá pan ... konstrukce, kontrola na příští poradě atd.

    Nové úkoly:
    78 –atd. – kdo zodpovídá
    Příští porada se bude konat dne....
    .............­.............­.............­.............­....
    Na poradě se přečetl zápis z minulé porady, konstatovalo se co bylo splněno, co ne a proč a stanovilo se jak s tím dál.

    Při takovém systému nemohlo stát, že někde po dílně by se tři roky válela rozpracovaná ověřovací série a celkem nikomu to nevadilo.

    Ve firmě je počítačová síť, zápis by se na ni mohl pověsit, pracovníci co by k tomu chtěli něco říci by tam mohli psát poznámky, před poradou by účastníci měli možnost podívat se na stav úkolů a porada by pak mohla trvat jen nejnutnější dobu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).