Hlavní navigace

Adresa bydliště jednatelů firem v obchodním rejstříku je riziko. Musí zmizet

17. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Asociace malých a středních podniků a živnostníků navrhuje, aby se údaje o bydlišti statutárních orgánů a společníků v obchodním rejstříku staly neveřejné.

Údaj o místě bydliště statutárních orgánů a společníků by byl sdělován rejstříkovým soudem. A to pouze tomu, kdo k tomu prokáže právní zájem.

S tímto návrhem přichází Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR v souvislosti s nařízení GDPR o ochraně osobních údajů fyzických osob. Cílem navrhované změny je chránit citlivá data také osob v orgánech obchodních společností, které dnes musí na rejstříkový soud uvádět mimo ekonomických údajů a základních dat o firmě rovněž adresu trvalého pobytu. 

Čtěte také: Ministerstvo chtělo otevřít živnostenský rejstřík, nakonec navrhlo pravý opak

Podle slov předsedy asociace Karla Havlíčka hrozí, že pokud nebude učiněna změna, vznikne s ohledem na nařízení GDPR značná nerovnováha. Na jedné straně zásadním způsobem zpřísňujeme ochranu dat fyzických osob a za nedodržení nařízení trestáme podnikatele nemalými sankcemi, současně jsou ale osobní data podnikatelů běžně přístupná, upřesňuje Havlíček.

Havlíček také upozorňuje, že zveřejněná adresa trvalého bydliště dotčených osob nemá s obchodními aktivitami společnosti co do činění a spíše může způsobit problémy. Statutární orgány a jejich rodiny se mohou stát snadno terčem útoku, podotýká Havlíček. 

Čtěte také: Evidence skutečných majitelů firem. Nová povinnost podnikatelů od roku 2018

Údaje o členech statutárních orgánů a společníků by byly i nadále nutným údajem, který jednotlivé společnosti budou muset rejstříkovým soudům poskytnout. S ohledem na přístupnost těchto údajů orgánům státní správy, a s ohledem na právní subjektivitu právnických osob, není tak důvod, aby tyto údaje byly sdělovány veřejně.

skoleni_15_4

Co se týká srovnání s některými zeměmi EU, jsou v českém obchodním rejstříku zveřejňována bydliště fyzických osob v orgánech obchodních korporací. Bez ohledu na existenci jakéhokoli právního zájmu si tak každý může zjistit adresu těchto osob, což je vystavuje zbytečné zátěži a riziku, říká Zdeněk Tomíček, místopředseda AMSP ČR.

Návrh změny zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, který zohledňuje, že údaje členů orgánů právnických osob a společníků právnických osob o místě bydliště a místě pobytu budou neveřejné, teď AMSP  projednávání s parlamentními stranami.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).