Hlavní navigace

Airbnb stále budí emoce a je zdrojem obav pro města i občany

9. 8. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

O Airbnb se stále hodně mluví – ať už jde o občany stěžující si na nepohodlí v místě jejich bydliště nebo zástupce měst snažící se tuto službu regulovat.

Airbnb je služba poskytující pronájem ubytování. Ačkoliv byla založena v roce 2008, stále nemá stanovený právní rámec, což je problém.

Airbnb nyní vyhovělo Evropské komisi

Podle vyjádření Evropské komise se společnost Airbnb zlepšila a vyjasnila způsob, jakým spotřebitelům prezentuje nabídky ubytování, a to tak, aby byly v souladu s normami spotřebitelského práva EU. Airbnb tak reagovala na výzvu Evropské komise z července loňského roku. Konkrétně se jednalo například o to, že při vyhledávání ubytování se zvolenými daty uživatelé vidí na stránce s výsledky celkovou cenu, a to včetně všech příslušných povinných poplatků a odvodů. Airbnb také nyní rozlišuje, jestli se jedná o nabídku ubytování od soukromého nebo profesionálního hostitele, a zveřejňuje na webu snadno dostupný odkaz na platformu pro řešení sporů on-line a všechny nezbytné informace týkající se řešení sporů.

Dále společnost upravila podmínky poskytování služeb, kde například jasně uvádí, že uživatelé mohou na Airbnb podat žalobu u soudů země, v níž mají bydliště. Airbnb také respektuje základní zákonná práva uživatelů žalovat hostitele v případě osobní újmy nebo jiné škody a zavazuje se, že nebude jednostranně měnit smluvní podmínky, aniž by uživatele předem jasně informovala a dala jim možnost odstoupit od smlouvy.

Komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová k provedení těchto změn v tiskové zprávě uvádí: Velmi mě těší, že společnost Airbnb byla ochotna s Evropskou komisí a s vnitrostátními úřady na ochranu spotřebitele spolupracovat, aby zlepšila fungování své platformy. Očekávám, že další platformy ji budou následovat.

Airbnb spadá do sdílené ekonomiky, o které jsme psali v článku: Sdílená ekonomika typu Uber je v ČR právní problém. Jaké změny se chystají?

Města volají po regulaci

Na Evropskou unii se před několika dny formou otevřeného dopisu obrátilo deset evropských měst (Amsterdam, Barcelona, Berlín, Bordeaux, Brusel, Krakov, Mnichov, Paříž, Valencie, Vídeň). A to kvůli vyjádření Soudního dvora EU souvisejícího se sporem Airbnb Ireland a Francie ohledně toho, jak k Airbnb přistupovat. Podle Soudního dvora EU je Airbnb spíše digitální platformou než poskytovatelem ubytování a nevztahují se na ni pravidla spojená s krátkodobým ubytováním. Města se tedy především obávají toho, že nebudou mít žádnou možnost regulace Airbnb.

V otevřeném dopise zveřejněném Amsterdamem ve formě tiskové zprávy se mimo jiné píše, že domy by měly být využívány především k bydlení a že mnoho měst trpí právě nedostatkem míst k němu. Když se domy budou využívat k pronájmům, z nabídky zmizí bydlení určené pro občany žijící a pracující v daných městech. Navíc bude docházet ke zvyšování cen. Naši obyvatelé nechtějí více zatěžování, pocitů nejistoty a „turistizace“ ve svých čtvrtích. Místní vlády by proto měly mít možnost zavést vlastní předpisy v závislosti na místní situaci, píše se zde.

Dalším problémem je, že platformy, jako je Airbnb, mají přesné údaje o pronájmu a s tím spojených službách i poplatcích. Podle vyjádření Soudního dvora EU by ale neměly vůbec povinnost poskytovat tyto údaje obcím. Proto města potřebují, aby byla zavedena nějaká legislativa, která by určovala spolupráci platforem s nimi. Jedna věc musí být jasná: volná ruka pro platformy poskytující pronájem není řešením, končí dopis.

Návod pro pronajímatele, jak je to se zdaněním, najdete v našem článku Pronajímáte nemovitost přes Airbnb? Nezapomeňte příjem správně zdanit

Jaká je situace u nás?

Datová platforma hlavního města Prahy Golemio zpracovala na základě dat poskytnutých společností Blahobyty analýzu nabídky a využívání ubytování v Praze právě prostřednictvím Airbnb. A to od roku 2013. Cílem využití těchto dat bylo mít podklad pro odborné vedení debat o sdílené ekonomice. Statistiky například ukázaly, že je v Praze k dispozici přes 11 tisíc celých bytů nebo domů a přes 2 tisíce pokojů. Za poslední rok na Airbnb tak bylo necelých 14 tisíc aktivních nabídek. Tyto počty ukazují, že situace není nijak kritická.

Česká republika se k otevřenému dopisu nepřipojila, ale situace je obdobná. Například Praha s Airbnb jedná ohledně vybírání městských poplatků. Airbnb odmítá uvést jména jejich klientů, což situaci s výběrem komplikuje. Řešení by mohla přinést vládní novela o poplatcích z ubytovacích kapacit, kam by měly spadat právě i služby, jako je Airbnb. Novému poplatku bude podle předlohy podléhat krátkodobý pobyt bez ohledu na místo a účel. Cílem je podle ministerstva financí to, aby nebyli zvýhodňováni vůči hotelům nebo penzionům právě lidé podnikající prostřednictvím ubytovacích platforem typu Airbnb, píše v článku Česká tisková kancelář. 

Pronajímatele ubytování přes Aibnb kontroluje také Finanční správa ČR.Ta se loni v srpnu dohodla s pražským magistrátem na vzájemném poskytování informací ohledně pronajímatelů ubytování skrze Airbnb a další. Memorandum upravuje vzájemnou výměnu informací, které GFŘ a MHMP získaly vyhledávací činností nebo jiným výkonem pro účely správy daní a správy místních poplatků. Memorandum je výsledkem spolupráce s Magistrátem hlavního města Prahy, Finanční správa ČR oceňuje snahu města podílet se na řešení problematiky zdanění internetových platforem, uvádí Finanční správa ČR. 

Brand24

Více si přečtěte v článku Airbnb stále v hledáčku úřadů, berňáky budou sdílet data s pražským magistrátem. O kontrolách jsme psali také zde: Úřady vytáhly proti pronajímatelům přes Airbnb, čeká je dodanění a sankce 

Kontroly Finanční správy ČR pokračovaly i letos, avšak jejich výsledky ještě nebyly zveřejněny. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).