Menu Zavřít

Kritika, která splnila účel? Amazon zvedne pracovníkům v Česku mzdy, ta nástupní vzroste o 13 procent

26. 7. 2021
Autor: Depositphotos
  • Mzda pracovníků na vstupních pozicích v českém skladu Amazonu v Dobrovízi vzroste ze 160 na 182 korun za hodinu

  • Přidáno dostanou i lidé na vedoucích místech – jejich hodinová odměna za práci se navýší na 225 korun

  • Nedávná návštěva ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové v Dobrovízi se v médiích dočkala značné pozornosti. Pracovní podmínky uvnitř společnosti označila za nevyhovující

  • Za své zacházení se zaměstnanci čelí Amazon ostré kritice dlouhodobě. Ta přitom přichází z různých koutů světa najednou


Skoro to vypadá, že Jeff Bezos, respektive jeho nástupce v čele Amazonu Andy Jassy čtou Euro.cz. Jen krátce poté, co naše redakce vydala článek o miliardářově cestě do vesmíru, kvůli které sklidil vedle všeobecného uznání i ostrou kritiku za to, že část jeho zaměstnanců pro špatné finanční podmínky ve společnosti téměř živoří, dorazila do naší emailové schránky informace, v níž zástupci internetového obchodu pro český trh oznamují plošné navýšení mezd.

Předchozí odstavec je pochopitelně potřeba brát s určitou dávkou nadsázky – už jen proto, že takový krok se obvykle plánuje s dostatečným předstihem a ne coby reakce na to, co se zrovna daný den objeví v médiích. A také proto, že oním živořením, respektive nárokem některých zaměstnanců na přidělení potravinových lístků pro chudé, byla myšlena kritika zaznívající z úst především některých vysoce postavených politiků ve Spojených státech. Faktem nicméně je, že pokud podobná slova přicházejí dlouhodobě z více koutů světa najednou, něco to naznačuje.

Pozdě, zato výš a s rekordem. Po Bransonovi si zaletěl do kosmu i Bezos, spolu s nejstarším i nejmladším astronautem v historii
Přečtěte si také:

Pozdě, zato výš a s rekordem. Po Bransonovi si zaletěl do kosmu i Bezos, spolu s nejstarším i nejmladším astronautem v historii

Přinejmenším v Česku ale společnost mzdy aktuálně navyšuje. Na základě ročního přezkoumání mezd zaměstnanců jediného českého skladu ve středočeském Dobrovízi totiž oznámila, že od 1. srpna bude svým lidem plošně přidávat.

„S potěšením oznamujeme, že v letošním roce zvyšujeme nástupní mzdu na 182 korun za hodinu,“ říká generální ředitel Amazonu pro Českou republiku Michal Šmíd. „To je dobrá zpráva pro naše stávající, ale i sezónní zaměstnance. Kromě skvělé mzdy a benefitů nabízíme v Amazonu moderní pracovní prostředí s vynikajícími možnostmi kariérního růstu,” dodal.

Zaměstnanci na vedoucích místech budou nově brát 225 korun za hodinu, díky čemuž si po započtení desetiprocentních docházkových bonusů vydělají 40 068 až 42 739 korun. Lidem pracujícím na vstupních pozicích se zvedne výplata na 32 411 až 34 726 korun hrubého. Doposud byla jejich hodinová sazba o 22 korun nižší.

Návštěva, která se nepovedla

Jaké pracovní podmínky v dobrovízkém sladu Amazonu panují, naznačila v průběhu května například česká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Ta po své dvouhodinové návštěvě logistického centra řekla serveru Seznam Zprávy a následně uvedla i na vlastním facebooku, že na první pohled uvnitř „všechno frčí jako dobře namazaný stroj“. Na ten druhý už to však podle ní bylo o poznání horší:

„Amazon je dlouhodobě terčem kritiky za drsné chování ke svým zaměstnancům. Na pracovníky jsou kladeny přehnané nároky a mnohdy nesplnitelné cíle. Zaměstnanci tak pracují téměř do roztrhání těla, což se samozřejmě podepisuje na jejich zdraví. A za odměnu často dostanou vytýkací dopisy a pak výpověď,“ uvedla ministryně a zopakovala tak to, co je internetovému obchodu vytýkáno i v jiných zemích, kde působí.

Změna je život. Jeff Bezos oznámil datum odchodu „do důchodu“, stane se tak 5. července
Přečtěte si také:

Změna je život. Jeff Bezos oznámil datum odchodu „do důchodu“, stane se tak 5. července

Svým výstupem v médiích a na sociálních sítích vyvolala v řadách zástupců vedení společnosti pro český trh velké rozhořčení. Šmíd ministryni vyčetl, že během oficiální části návštěvy se o ničem podobném nezmínila, a zdůraznil naopak fakt, že Maláčová v jejím průběhu vyzdvihla moderní technologie, které zaměstnancům jejich práci ulehčují. Se zástupcem pracovníků, s nímž kritizované firemní podmínky probírala, se ministryně setkala až posléze na parkovišti.

Do dobrovízkého skladu Maláčová dorazila poté, co v něm kontroly Státního úřadu inspekce práce v průběhu uplynulých let odhalily hned několik zásadních nedostatků. Deník E15 v této souvislosti zmiňuje například opakované porušování právních předpisů, zejména v oblasti odměňování, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a dohod mimo pracovní poměr. Vedení Amazonu nicméně takováto tvrzení dlouhodobě odmítá.

Odbory v USA nevzniknou

Ačkoliv v Česku a také v několika ostatních zemích světa Amazon své odbory má, doma ve Spojených státech proti jejich založení urputně a také dosud úspěšně bojuje. Jeden takový pokus o jejich zřízení odrazil relativně nedávno v Alabamě.

Snahy tamních zaměstnanců ztroskotaly i navzdory tomu, že vzbudily celosvětový zájem médií a dočkaly se podpory několika významných celebrit z oblasti sportu i filmu či dokonce ze strany samotného prezidenta Joea Bidena.

BRAND24

Pro Amazon, z jehož čela Bezos odešel během července jen několik dnů předtím, co se zúčastnil historického letu na okraj vesmíru, pracovalo v průběhu letošního prvního kvartálu celosvětově na jeden a čtvrt milionu lidí. Firma se pyšní tržní kapitalizací přes 1,8 bilionu dolarů a patří tak mezi pětici nejhodnotnějších značek vůbec.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).