Hlavní navigace

AMSP ČR: Odpovědnost za dvojí kvalitu výrobků by neměl nést obchodník

22. 5. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR se ohrazuje vůči návrhu, že by odpovědnost za dvojí kvalitu potravin měla jít na bedra maloobchodníka.

Opatření vlády k zabránění dvojí kvalitě potravin i dalších výrobků, jako je kosmetika, prací prášky apod, je na podnikatelském poli přijato s povděkem. Otazníky však visí nad otázkou, kdo bude za dvojí kvalitu potravin a dalších výrobků zodpovědný. 

Čtěte také: Dokud budou Češi nekvalitní potraviny kupovat, budou jim je firmy prodávat

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) se ohradila proti návrhu, který odpovědnost za složení výrobků přenáší na obchodníky. V případě dokázaného pochybení by mu hrozila pokuta až 50 milionů korun. AMSP ČR je toho názoru, odpovědnost musí nést ten, kdo výrobek na trh uvádí, tedy výrobce, distributor nebo dovozce.

Je třeba vzít v úvahu, že obchodníky nejsou pouze velké řetězce, ale i malé obchody v regionech. Pro maloobchodníka na venkově je tato povinnost téměř nesplnitelná a pokuta zcela likvidační. Jak bude malý obchodník prověřovat složení výrobku? Podle jakých kritérií?“, ptá se generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová

Čtěte více na Vitalia.cz: Ministerstvo má plán proti dvojí kvalitě potravin

Další slova kritiky ze strany asociace míří také k chybějící prováděcí vyhlášce, která by měla opatření doplnit. Nevíme, zda se v textu návrhu něco nezměnilo na poslední chvíli, nevíme, jaká bude přechodná doba, maloobchodníci neví, jak upravovat dodatky smluv, co od dodavatelů chtít a bude to pro ně znamenat náklady navíc za právníka apod., uzavírá Svobodová. 

Částečně jsme skutečně popelnicí Evropy, jak říká premiér Andrej Babiš. Mohou za to však i české firmy, a to včetně Babišových. Čtěte komentář redaktora Daniela Morávka: Babiš může zlepšit kvalitu potravin. Stačí, když začne u „šmakulád“ svých firem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).