Hlavní navigace

ANO chtělo zrušit cedule u EET, teď ale ministerstvo trvá na tom, aby zůstaly

5. 6. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Přestože hnutí ANO mělo v programu, že zruší informační povinnost u EET, ministerstvo financí pod taktovkou ANO nyní trvá na jejím ponechání.

Podle ministerstva jsou cedule nezbytné, jelikož poskytují zákazníkovi informaci o tom, zda lze vystavení účtenky očekávat automaticky v důsledku již vzniklé povinnosti evidovat tržby na straně poplatníka, nebo zda dostane doklad o zaplacení (koupi) pouze na vyžádání, např. v režimu zákona o ochraně spotřebitele.

Mezi povinnosti, které musí podnikatelé v rámci EET dodržovat, patří i informační povinnost. Podnikatel je povinen uvádět na místě, kde se provádějí evidované tržby, informační oznámení, které je dostatečně viditelné a čitelné.

Obsahem informačního oznámení je:

  • text ve znění „Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.“, eviduje-li poplatník v daném pokladním místě tržby v běžném režimu,
  • text ve znění „Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Příjemce tržby eviduje tržby ve zjednodušeném režimu, tzn. je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně nejpozději do 5 dnů.“, eviduje-li poplatník v daném pokladním místě tržby ve zjednodušeném režimu.

Zákon přímo neupravuje formu informačního oznámení (např. podklad, velikost nebo barvu písma). Není podstatné, zda se bude jednat o tištěný nebo elektronický text. Nezbytné je, aby z pozice zákazníka bylo toto informační oznámení dostatečně viditelné a čitelné.

Informační povinnost přitom dopadá také na poplatníka, který nabízí zboží nebo služby na internetových stránkách. V tomto případě poplatník splní uvedenou povinnost umístěním textu na libovolném místě dostatečně viditelném pro každého návštěvníka webových stránek. Existence informačního oznámení, příp. jeho modifikace co do viditelnosti a čitelnosti je vyloučena z povahy věci v případech některých činností prováděných v terénu či u zákazníka.

Nesplnění informační povinnosti finanční správa trestá a za toto pochybení již udělila tisíce pokut. Horní hranice pokuty u tohoto provinění činí 50 tisíc Kč.

ANO i ministerstvo chtělo cedule zrušit

Navzdory tomu, že to bylo ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše, které informační povinnost zavedlo, mělo hnutí ANO v předvolebním programu slib, že povinnost vyvěsit informační oznámení v provozovnách, kde k evidenci tržeb dochází, zruší. Uplynulo však několik měsíců a vše je opět jinak. Jak vyplývá z vypořádání připomínek k novele zákona o evidenci tržeb, ministerstvo financí informační povinnost odmítá zrušit.

Čtěte také: Program ANO: Babiš chce třeba zrušit cedule u #EET, které sám navrhl

Vyškrtnutí příslušného paragrafu žádalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), podle kterého jde o zbytečnou administrativní zátěž pro podnikatele. „Tato povinnost nemá žádný přínos ani pro poplatníka ani pro zákazníka a je pouze povinností, za jejíž nesplnění může být uložena pokuta až do výše 50 000 Kč. Podnikatelé vnímají tuto povinnost jako velice absurdní a zbytečně zatěžující,“ uvedlo MPO v připomínkách.

MPO zároveň upozornilo, že na jednání Expertní skupiny pro snižování administrativní zátěže podnikatelů při ministerstvu průmyslu a obchodu v polovině prosince loňského roku sdělil zástupce ministerstva financí (MF), že MF stejně počítá se zrušením této povinnosti po náběhu všech fází evidence tržeb.

Najednou je ponechání této povinnosti nezbytné

Přestože aktuálně projednávaná novela počítá i s náběhem třetí a čtvrté vlny EET, ministerstvo financí obrátilo a informační povinnost už rušit nechce. Před rozhodnutím Ústavního soudu ministerstvo financí skutečně plánovalo zrušení informační povinnosti po náběhu všech (čtyř) fází evidence tržeb. S ohledem na skutečnost, že Ústavní soud 3. a 4. vlnu odsunul na neurčito a zároveň ve svém důsledku vedl jeho nález k navržení zvláštního režimu, považuje ministerstvo financí setrvání na této povinnosti za nezbytné, napsalo ministerstvo v reakci na připomínky.

Podle MF totiž informační oznámení poskytuje především zákazníkovi informaci o tom, zda lze vystavení účtenky očekávat automaticky v důsledku již vzniklé povinnosti evidovat tržby na straně poplatníka, nebo zda dostane doklad o zaplacení (koupi) pouze na vyžádání, např. v režimu zákona o ochraně spotřebitele. Po zavedení zvláštního režimu bude tato informace dále nabývat na významu, neboť bude pro zákazníka vodítkem, jaký typ účtenky má očekávat, zda mu bude vystavena mj. s údaji FIK a BKP jakožto potvrzeními o elektronické evidenci, nebo zda půjde ve zvláštním režimu o účtenku vystavenou ručně, bez příslušných kódů, tvrdí ministerstvo.

skoleni_15_4

Místo zrušení informační povinnosti se tak zřejmě naopak rozšíří. Kdo bude evidovat ve zvláštním režimu, bude o tom muset rovněž informovat oznámením, a to s následujícím textem: „Podle zákona o evidenci tržeb prodávající eviduje tržby ve zvláštním režimu a je povinen vystavit kupujícímu účtenku z bloku účtenek.“, eviduje-li poplatník v daném pokladním místě tržby ve zvláštním režimu.“ Stejně jako u „základních“ oznámení bude i u tohoto platit, že kdo povinnost nesplní, může dostat pokutu až do výše 50 tisíc Kč.

Čtěte také: Velké oči ministerstva? Offline režim EET se má prý týkat 340 tisíců podnikatelů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).