Hlavní navigace

Antivirus A poběží do konce roku, stát zaplatí firmám 100 % náhrady mezd

14. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda dnes schválila prodloužení programu Antivirus A (nově pojmenovaného jako Antivirus Plus) do konce letošního roku.

Stát tak zaměstnavatelům bude hradit náklady na zaměstnance, kteří se ocitli v karanténě či izolaci či na překážce v práci, pokud zaměstnavatel musel v důsledku vládních nařízení zavřít či významně omezit svůj provoz. Nově navíc bude stát hradit 100 % náhrady mezd, a to až do výše 50 tisíc korun.

Nově 100% náhrady mezd

Vláda dnes odsouhlasila v rámci ekonomikých podpůrných opatření pokračování programu Antivirus A, který přejmenovala na Antivirus Plus, až do konce letošního roku. Stát tímto programem hradí zaměstnavatelům mzdové náklady na zaměstnance, kteří se ocitli v karanténě či izolaci či na překážce v práci, pokud zaměstnavatel musel v důsledku vládních nařízení zavřít či významně omezit svůj provoz.

Upravila se navíc pravidla programu. Zaměstnavatelé, na které dopadla nařízení vlády v souvislosti s nově vyhlášeným nouzovým stavem, dostanou na tyto zaměstnance od státu nově 100 % mzdových nákladů (ne 80 % jako doposud), a to zpětně od 1. října s tím, že ze 39 000 na 50 000 korun se zvýší maximální měsíční hranice na osobu. Ministerstvo práce a sociálních věcí nicméně upozorňuje, že v Antiviru A nadále zůstává náhrada 80 % na zaměstnance v karanténě.

O Antivirech A a B se ještě bude jednat

Antivirus B, ve kterém stát přispívá na náhrady mezd zaměstnanců v podnicích, na které koronavirová krize dopadla nepřímo (například skrze pokles odbytu nebo dodávek vstupů), se nemění a fungovat by měl do konce října. Antivirus C se pak týkal odpuštění odvodů na povinné sociální pojištění pro zaměstnavatele, a to od června do srpna). O případných úpravách obou režimů bude MPSV ještě rozhodovat. O úpravách Antiviru B i C budeme jednat a v blízké době a případně představíme další změny, uzavřela ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).