Hlavní navigace

Aquaparky v opatřeních plavou. Berou jim návštěvníky a působí zmatky

4. 8. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Koupaliště a aquaparky patří k létu. Jaké je to v nich však v dnešní době? Jaká opatření nejvíce omezují jejich provozovatele?

Koupaliště a bazény včetně těch vnitřních jsou otevřeny, ale stále je zde nutné dodržovat několik opatření. Návštěvníci se zde nesmí shromažďovat a platí minimální rozestupy 1,5 metru. Ochrana dýchacích by měla být nasazena ve společných prostorech, jako jsou například recepce. Pro vstup je nutné prokázání se očkováním, potvrzením o prodělaném covidu nebo negativním testem. Od 1. srpna už není omezená kapacita na koupalištích a v bazénech, která byla do té doby stanovena na 75 % kapacity a dříve na 50 %.

Co se dozvíte v článku
  1. Menší kapacita byla omezující
  2. Návštěvnost koupališť klesla
  3. Jak reagují návštěvníci?
  4. Loni byl klid i na koupalištích v Praze:
  5. Brigádníci i náklady navíc
  6. S cenami se nehýbalo

Menší kapacita byla omezující

Jan Damek, jednatel společnosti Sportplex Frýdek-Místek, provozující Aquapark Olešná, říká, že pro ně omezení kapacity bylo zásadní, protože jsou jeden z větších aquaparků a bohužel nemohli přivítat všechny klienty, kteří je v této době měli zájem navštívit. Tržby, o které jsme přišli, nám nikdo nenahradí, podotýká. Pro Aquapark Děčín bylo podle provozního Luďka Černého omezení nepříjemné pouze v horké dny při 50 % kapacitě, protože areál byl vyprodaný několik hodin a zákazníci museli čekat ve frontě. Antonín Marx ze společnosti Berounská sportovní provozující Aquapark Beroun zmiňuje, že se jich značně dotklo omezení počtu návštěvníků v saunách, ale v bazénových provozech to zásadní problém nebyl. Omezení kapacity nebylo pro nás žádným omezením. Nenastala situace, že bychom museli návštěvníky odmítat z důvodu naplnění omezené kapacity. To se týká krytého bazénu i koupališť, dodává Petr Štěpán, vedoucí střediska bazénů ze Sportovních areálů města Kladna.

Návštěvnost koupališť klesla

Luděk Černý serveru Podnikatel.cz sdělil, že návštěvníci se rozhodně nehrnuli, ale ani jich nechodilo málo. Návštěvnost je vždy závislá na řadě faktorů jako například na počasí, které zatím není nic moc. Jinak celkově lze návštěvnost označit jako slabší, shrnuje. Ani v Berouně návštěvnost areálů zatím stále nedosahuje počtů obvyklých před pandemií a neznamenali ani zvýšený zájem ihned po otevření areálů po poslední vlně koronaviru. V kladenském aquaparku probíhá rekonstrukce jednoho z bazénů a mají tak v provozu pouze plavecký 25m bazén. Zájem byl velký hlavně ze strany sportovních klubů. Co se týče veřejnosti, byl o plavání standardní zájem. Návštěvnost na koupalištích klesla odhadem o 35 %, upřesňuje Petr Štěpán.

Jak reagují návštěvníci?

Podle Jana Damka byli návštěvníci zpočátku opatrní, ale návštěvnost jim stále komplikuje prokázání se negativním POC, PCR testem, případně platným očkováním. Bez tohoto nemohou klienta vpustit do areálu. Tuto povinnost nám ukládá MZČR a vnímáme to jako povinnost diskriminující, říká s tím, že klienti si na to ještě nezvykli. Podmínky pro vstup jsou pro ně často zmatečné, a proto dávají raději přednost přírodním nádržím, kde příslušná opatření být splněna nemusí. Dochází tak k přeplnění přírodních koupališť, kde není vodní hlídka a je zde větší míra rizika utonutí. V tomto případě jde plně odpovědnost za Ministerstvem zdravotnictví ČR, dodává.

Také v Berouně právě toto dokládání považují za největší komplikaci a problém po rozvolnění opatření. Neustálé změny ve způsobu dokládání bezinfekčnosti dělá zmatky nejen u návštěvníků, ale i u nás provozovatelů aquaparků či bazénů. Vznikají tak zbytečné konfrontace především mezi návštěvníky a recepčními na pokladnách, popisuje Antonín Marx. Naopak v Kladně lidé předkládají OTN ke kontrole sami, popřípadě na vyzvání a zvykli si také v Aquaparku Děčín. Podle Luďka Černého reagují většinou v pohodě a sami předkládají osvědčení. Samozřejmě, že se najdou problematické návštěvy, ale je jich minimum, uvádí.

Brand24

Loni byl klid i na koupalištích v Praze:

Brigádníci i náklady navíc

Podle Petra Štěpána je nejtěžší sledovat, co zrovna platí za nařízení. V Aquaparku Beroun dodržují nastavená pravidla, která mají schválená jejich hygienickou stanicí, a jako nejtěžší vidí právě dokazování bezinfekčnosti před vstupem do areálů. V Aquaparku Děčín nedělají nic jinak, jen musí mít o brigádníka navíc, aby mohl hlídat OTN. Dále musíme doplňovat dezinfekční stojany a zásobníky na papírové ubrousky, dodává Luděk Černý. Jan Damek říká, že se přizpůsobili už v loňském roce s tím, že stále platí povinnost dodržovat rozestupy a díky práci koordinátorů jsou schopni dodržování tohoto nařízení sledovat. Je to samozřejmě další náklad pro naši společnost, kterou nám opět MZČR neuhradí, zdůrazňuje dále.

S cenami se nehýbalo

Podobně jako ostatní koupaliště, které server Podnikatel.cz oslovil již dříve, aquaparky letos s cenami neprováděly žádné změny. Na koupališti Stará Bělá ceny z důvodu pandemie covid-19 letos určitě zvyšovat nebudou, ve Zlíně ceny vstupů na koupaliště i do krytých bazénů zůstávají stejné jako v minulém roce a také na koupališti Juliánov nechávají ceny stejné. Snažíme se stále být nejlevnějším a rodinám dostupným koupalištěm v Brně, doplnil Marek Beneš, majitel firmy provozující toto koupaliště. Ceny jsme jako každý rok mírně navyšovali, a to v návaznosti na zvýšení cen na vstupu energií, vody atd., uvedl na závěr Jan Damek.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).