Hlavní navigace

Ať zasažené podniky dostanou kompenzace ve výši 80 % obratu, prosazuje komora

14. 12. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Podle Hospodářské komory ČR je nutné, aby byl pro podniky zasažené restrikcemi konečně připraven systémový a spravedlivý kompenzační program.

Komora navrhuje se inspirovat v Německu a uzavřeným či omezeným sektorům vyplatit 80 % jejich loňského obratu v daném období. Zároveň komora prosazuje prodloužení programů Antivirus či zvýšení kompenzačního bonusu pro OSVČ z 500 na 1000 Kč denně.

Ať jsou kompenzace na základě obratu

Zástupci Hospodářské komory ČR o víkendu jednali s vicepremiérem, ministrem průmyslu a dopravy Karlem Havlíčkem a ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou o úpravě kompenzačních programů pro podnikatele. Komora prosazuje podporu uzavřených či omezených podniků po vzoru Rakousku či Německa, tedy ve výši dle předchozího obratu. Čas do konce roku by se měl využít k tomu, abychom společně připravili spravedlivý a systémový kompenzační program pro všechny zasažené podniky ve výši 80 % obratu, uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Například v Německu firmám do 50 zaměstnanců, kterým je omezeno podnikání z důvodu vládních nařízení, stát hradí až 75 % ztrát z jejich loňského obratu v daných měsících. OSVČ si pak mohou vybrat, zda jako referenční bod nepoužijí raději průměrný prodej z předchozího roku. Vláda podpořila i podniky nepřímo zasažené krizí. Podobná situace je v Rakousku, kde vyplácí zavřeným podnikům 80 % jejich loňských tržeb. O kompenzacích na základě obratu jsme psali: Zrušte zrušení superhrubé mzdy a 100 miliard raději dejte zavřeným podnikům.

skoleni_15_4

Zvyšte mezitím kompenzační bonus

Komora zároveň navrhuje, aby se mezitím, než se nový kompenzační program připraví, prodloužily programy Antivirus A+ a B po celou dobu platných omezení provozů a obnovil se program Antivirus C, tedy odpuštění odvodů sociálního pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců. Zároveň prosazujeme, aby se na stejnou dobu prodloužil program Covid Nájemné pro všechny uzavřené podniky bez dosavadních omezení a dokončily se rozpracované programy, jako je např. Covid Veletrhy. Nejvíce postižené obory, jako je gastronomie, cestovní ruch, a jejich dodavatelé musí mít šanci přežít současnou situaci a rozšíření programů pomoci tomu musí odpovídat, poznamenal viceprezident Hospodářské komory ČR a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Hospodářská komora v neposlední řadě prosazuje zvýšení kompenzačního bonusu pro živnostníky na 1000 Kč z dnešních 500 Kč denně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).