Hlavní navigace

Autokina se stávají hitem. Diváci přišli na chuť svobodě při sledování filmů

27. 5. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Autokina se v poslední době stala trendem a bezpečnou možností, jak vyrazit za kulturou. Kolik je kolem nich práce?

Už v minulém roce, kdy platila spousta nařízení a kulturní akce byly omezeny, mohli lidé navštívit několik autokin. Podle Martina Lindovského z produkce a obchodu ve společnosti Dolní oblast Vítkovice šlo spíše o zážitek z celku než ze samotného filmu a jednalo se o příjemné zpestření pro veřejnost v době, kdy nic nefungovalo. Letos už se na provoz autokina nechystají. Podobně jako menší autokina, jako je například to v Dlabačově nebo ve Strakonicích. Tam zkusili promítnout dva filmy na letišti, další zrušili a těší se na venkovní promítání v parku. Autokina fungující druhým rokem však těží z loňských zkušeností a na nezájem si rozhodně nestěžují.

Co se dozvíte v článku
  1. Jde o nový zážitek
  2. Diváci si museli zvyknout
  3. Zásadní je dobrá organizace
  4. Nahlédněte do Auto Kino Praha:
  5. Jak se vybíraly filmy?

Jde o nový zážitek

AutoKino Ledárny otevřelo v dubnu, tedy v době, kdy vyhlídka na spuštění provozu klasických kin byla stále mlhavá a autokino znamenalo jedinou možnost, jak si diváci mohou užít zážitek co nejpodobnější klasickému kinosálu – společné sledování filmu na velkém plátně. Zájem diváků byl podle PR manažerky Hedviky Petrželkové příznivý a zatím stále trvá. Nabízí specifický program – zaměřuje se především na starší hollywoodskou klasiku a osvědčené tituly pro široké publikum. Hráli tak například filmy jako Rebel bez příčiny nebo Bonnie a Clyde, v červnu jsou na programu filmy jako Top Gun, Pomáda nebo Prázdniny v Římě.

Zájem o Autokino Strahov je poměrně vysoký, nový kulturní zážitek v pohodlí auta má velký úspěch, prozrazuje Adéla Maternová, ředitelka Autokina Strahov. Také v Příbrami byl zájem o autokino kladný, ale s účastí souvisel a ovlivňoval ji také vybraný titul. Na filmu typu hit či novinky bylo vyprodáno. Zklamáním pro nás byla účast na filmu Jízda, kde jsme čekali, že dorazí „pamětníci“, ale nestalo se. Celkově jsou však ohlasy kladné a lidé jsou rádi, že v době restrikcí mají alespoň nějakou možnost „jet“ za kulturou, shrnuje Vlastimil Ševr, vedoucí Městského kulturního centra v Příbrami.

Diváci si museli zvyknout

Adéla Maternová má často telefonáty a e-maily od diváků, kteří se k nim chystají poprvé a ráda jim vše vysvětlí, není to nějak složité. Podle ní diváci přišli na chuť „svobodě“ při sledování filmů ze soukromí svého vozu. Mohou si během projekce dát něco dobrého na jídlo i na pití, mohou komentovat aktuální situaci na plátně, hlasitě se smát a přitom nikoho neruší. Občas se některým autům nechce po projekci nastartovat, ale na to jsme připraveni. Všem našim divákům rádi pomůžeme nahodit auto přes kabely, aby dobře a bezpečně dojeli domů, dodává.

Také Hedvika Petrželová si myslí, že čeští diváci nejsou na autokina úplně zvyklí, ale projekt přijali s nadšením. Zpočátku mívali návštěvníci dotazy ohledně provozu: jak se koupí lístky, zda jsou v areálu toalety a podobně. Oni však měli vše dobře připravené a před ostrým provozem uskutečnili několik zkušebních projekcí, na kterých vyzkoušeli všechny technické záležitosti. Právě technika byla jediným menším úskalím v Příbrami, zabrala však jen několik minut malého školení a pak vše fungovalo. Co se týče aktuálních opatření, byli všichni naprosto a úplně ukáznění a nikdo neměl problémy s nevystupováním či jinými pravidly, doplňuje Vlastimil Ševr.

Zásadní je dobrá organizace

Podle Martina Lindovského je u autokina nejdůležitější kvalita promítání a personální zajištění v podobě parkovačů a uvaděčů. Technicky a personálně si zvyšujete náklady násobně oproti běžnému kinu, říká. Ostatní autokina těží z jejich zkušeností z loňského roku, tudíž to pro ně není tak náročné. V Příbrami už věděli, co mohou očekávat od dodavatelů techniky, kteří jsou ve formátu této akce klíčoví. Zásadní bylo opět rozmístění a naparkování vozů. To jsme zvládli perfektně, takže následně jsou akce jednoduché, protože my i brigádníci víme, co nás čeká, vysvětluje Vlastimil Ševr.

Adéla Maternová popisuje, že je potřeba hodně personálu, který se stará jak o odbavování, tak i o usazování vozů na místa tak, aby všichni viděli. Samozřejmostí jsou reflexní prvky a baterky. Nejdůležitější je dobrá logistika a organizace. Tím, že nevíme předem počet malých a velkých aut, hrajeme prakticky každý večer „puzzle". Všichni účastníci jsou vždy poučeni, co mají v areálu dělat a co naopak nesmí, aby vše probíhalo hladce a nikomu se nic nestalo, dodává.

Brand24

Nahlédněte do Auto Kino Praha:

Jak se vybíraly filmy?

Vlastimil Ševr uvádí, že filmy vybírali tak, aby byly určeny pro všechny věkové kategorie a paradoxně byl podle něj výběr jednodušší než minulý rok při první vlně pandemie. Velký zájem byl o dětské filmy a také film Šarlatán, který byl oceněn cenou Český lev. Bohužel distributoři nenabízí úplně všechny filmy čili byl výběr opět zúžený, podotýká. V AutoKině Ledárny chystají předpremiéru nového titulu z portfolia jejich distribuční společnosti Artcam Films, dokument Nová šichta, který barvitým a vtipným způsobem vypráví příběh horníka, který se po zavření dolu rozhodne změnit kvalifikaci a pokusí se stát IT odborníkem.

Autokinu Strahov dodává filmy dramaturgie Aerofilms a podle Hedviky Petrželkové nebylo sestavování programu vůbec jednoduché. Vzhledem k tomu, že nové věci nevycházely celou zimu, musel si ředitel kino OKO David Beránek, který program připravuje, vystačit s tím, co bylo zrovna k mání. Vždy se mu povedlo vybrat lákavé tituly, které jsme spojili například se speciálním menu a podobně. Přeci jen jet do autokina na Pulp Fiction a na čtvrtlibrák s vanilkovým šejkem, to nezažijete každý den, doplňuje závěrem Hedvika Petrželková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).