Hlavní navigace

Až 58 tisíc korun pro lidi postižené tornádem. Úřady práce je vyplatí hned ráno

24. 6. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Lucka Přikrylová a Michal Hluchý, Czech Thunderstorm Research Association, podle licence: Rights Managed
Aktualizováno: Doplněny kontakty na mimořádnou pomoc (25. 6. 2021 11:03)
Tornádo zasáhlo jižní Moravu. Bouře si vyžádaly oběti na životech, desítky zraněných a obrovské škody na majetku. Úřad práce hned ráno vyplatí finanční hotovost.

Kroupy o velikosti tenisových míčků a tornádo, zřejmě až o síle F4. Jižní Morava byla postižena ničivou bouří. 

Počet zraněných se odhaduje až na 200 lidí, hlášeny jsou také oběti na životech. České republice pomáhají i zdravotní týmy ze sousedních států, ze Slovenska i Rakouska. To poskytlo k dispozici 20 sanitek a 2 vrtulníky. Slovensko nabídlo k dispozici ihned 7 sanitek a přijme i pacienty. Situace v místních nemocnicích je jako na bojišti, upřesnil pro ČT24 Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví. 

První pomoc lidem postiženým ničivou katastrofou nabízí stát. Hned v 7 ráno začne vyplácet finanční hotovost. Potvrdila to České televizi Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí. 

Stát poskytne mimořádnou okamžitou pomoc, což je dávka pro lidi v nouzi i v případě živelné katastrofy. Úřady práce je začnou vyplácet v pátek od 7. hodiny ranní. 

Kontakty, kam volat

Až 58 000 na osobu, vyplatí je úřad práce

Na osobu je to částka až ve výši 58 000 korun. Do terénu vyrazí mobilní týmy včetně sociálních pracovníků a přímo na místě se budou snažit vyplatit hotovost bez jakéhokoli dokladování, respektive bude stačit pouze občanský průkaz. 

Úřady v Břeclavi i Hodoníně jsou aktuálně bez jakéhokoli poškození, proto pokud se lidé nedočkají mobilních hlídek, mohou se obrátit přímo na příslušné úřady práce. Budou rovněž fungovat od 7 od rána, doplnila Maláčová. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).