Hlavní navigace

Líčí Babiš past na novou vládu? Chce 0% DPH na energie, i když to není možné

14. 10. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
[KOMENTÁŘ] Andrej Babiš včera prohlásil, že chce, aby vláda schválila zákon, který sníží DPH na energie na nulu. Má to jen „drobný“ háček, je to v rozporu s evropskou směrnicí.

Směrnice umožňuje zařadit DPH na energie do snížené sazby jen tehdy, pokud tím nevznikne nebezpečí narušení hospodářské soutěže. Přesun tak musí schválit Evropská komise. Zároveň dle směrnice platí, že snížená sazba nesmí být nižší než 5 %. Evropská komise navíc nápad Česka a dalších zemí ohledně nulové sazby DPH na energie výslovně odmítla. Jestliže by ČR navzdory tomu nulovou sazbu schválila, hrozily by jí vysoké sankce. Babiš toto všechno samozřejmě ví. Pokud tedy vláda nulovou sazbu DPH prosadí, půjde jen o snahu nahnat P. R. body na tom, že nově vznikající koalice “odmítá lidem snížit ceny energií”.

Co se dozvíte v článku
  1. Sazba 0 % je v rozporu se směrnicí EU
  2. Jak by se DPH mohlo legálně změnit
  3. Líčí Babiš past na novou vládu?
  4. Jak může podpora vypadat
  5. Měl by se odpustit poplatek za obnovitelné zdroje

Sazba 0 % je v rozporu se směrnicí EU

Stoupající ceny energií a do toho konec největšího alternativního dodavatele energií skupiny Bohemia Energy přiměl včera premiéra Andreje Babiše, aby zopakoval svůj dřívější nápad, že sníží DPH z energií na nulu. Tentokrát však již s mnohem větším odhodláním: Chci, aby vláda zákon projednala a aby ho poslala do Sněmovny.

Ačkoli to může někomu připadat jako dobrý nápad, ve skutečnosti by ČR vyšel velmi draho, a to i když pomineme nemalé negativní dopady do veřejných rozpočtů. Pokud se tak skutečně stane, bude totiž zákon v rozporu s evropskou směrnicí o společném systému DPH. Ta v článku 102 uvádí:

Členské státy mohou uplatňovat sníženou sazbu u dodání zemního plynu, elektřiny nebo dálkového vytápění, nevznikne–li tím nebezpečí narušení hospodářské soutěže. 

Členský stát, který hodlá uplatňovat sníženou sazbu podle prvního pododstavce, o tom předem uvědomí komisi. Komise rozhodne o tom, zda hrozí nebezpečí narušení hospodářské soutěže. Nepřijme–li komise toto rozhodnutí do tří měsíců od uvědomění, má se za to, že nebezpečí narušení hospodářské soutěže nehrozí. 

Jak by se DPH mohlo legálně změnit

Státy tedy mohou přeřadit energie do snížené sazby DPH, nesmí tím ale narušit hospodářskou soutěž a musí předem uvědomit Evropskou komisi. Ta následně rozhodne, zda snížení hospodářskou soutěž narušuje. Pokud nezareaguje do tří měsíců, má se za to, že proti snížení nic nemá a stát jej může zavést.

Ačkoli článek 102 by Babišův plán sám o sobě ještě nevylučoval, další ustanovení směrnice již ano. Ohledně snížených sazeb totiž směrnice v článku 99 určuje, že snížená sazba nesmí být nižší než 5 %. Nulovou sazbu tedy směrnice vylučuje. Stejně tak by speciální nulová sazba DPH na energie byla v rozporu s článkem 98, podle kterého mohou státy uplatňovat jednu či dvě snížené sazby. Vzhledem k tomu, že už máme dvě snížené sazby (10 a 15 %), třetí není možná.

Teoreticky tedy můžeme snížit DPH, nikoli však na 0 %. Pokud by byla snaha mít DPH na energie co nejnižší, musela by druhá snížená sazby činit 5 % a nikoli 10 %. Druhou možností by bylo energie přeřadit do první 15% nebo do druhé 10% snížení sazby. Snížení by ale tak jako tak nejprve musela odsouhlasit komise (nebo by musela uběhnout lhůta tří měsíců od oznámení komisi).

Ještě do včerejška mohl sice Babiš živit naději, že Evropská komise podpoří nulovou sazbu DPH na energie na centrální úrovni, ta to však včera výslovně odmítla.

Líčí Babiš past na novou vládu?

Všechny výše uvedené věci samozřejmě Andrej Babiš ví. A stejně tak ví, že pokud jeho vláda skutečně schválí pro novou Sněmovnu novelu zákona o DPH, musí ji poslanci odmítnout. Jestliže navzdory tomu vláda skutečně novelu s nulovou DPH schválí, skutečným důvodem nebude lidem snížit cenu energií, ale snaha hodit vinu na nově vznikající koalici a budoucí vládu, že “nechce pomoci obyčejným lidem”. Půjde nicméně o návrh na úrovni “dejme každému občanovi 10 milionů korun”. Možná dobré pro P. R., ale jinak k ničemu.

Jak může podpora vypadat

Evropská komise přitom včera zveřejnila, které nástroje mohou země pro zmírnění rychlého růstu cen energií přijmout a neporušit tím legislativu. Může jít například o finanční podporu či daňové úlevy pro nejvíce zasažené obyvatele. Lze pomoct i firmám, jen je při tom nutné neporušit unijní pravidla o státní podpoře. Komise rovněž zvažuje možný přínos případného dobrovolného zapojení členských zemí do společných nákupů plynu, které by mohlo vylepšit jejich vyjednávací pozici.

Brand24

Měl by se odpustit poplatek za obnovitelné zdroje

Ostatně směrem úlev se chce podle prohlášení ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka vydat i Babišova vláda. Dočasně by se měly domácnostem odpustit poplatky na obnovitelné zdroje energie – 495 Kč/MWh. Podpora má být limitována do výše průměrné spotřeby domácnosti, což je 2,5 MWh. Pokud spotřeba tuto hranici převýší, z části nad limitem se poplatky budou platit.

Můžeme si samozřejmě myslet o tomto kroku své, ale aspoň (snad) neporušuje žádné právní normy. Případné snížení DPH na 0 % bude jen populistickým nesmyslem a bičem na nově vznikající koalici.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).