Hlavní navigace

Bankovní účty pro podnikatele: Co banky nabízejí?

15. 5. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244974
Podnikání s sebou přináší nutnost vést bankovní účet. Podnikatel.cz srovnal produkty, které nabízí banky na českém trhu. Zjistěte, jestli je váš účet opravdu nejlepší. Nebo jaký si založit při startu podnikání.

Procedura a podmínky založení podnikatelského účtu se u každé banky liší. Standardem je dnes založení účtu zdarma. Každá banka požaduje trochu jiný počáteční vklad. Naopak za vedení účtu se většinou platí. Některé banky mají také zavedený poplatek za zrušení účtu, který slouží jako demotivující faktor pro změnu bankovního ústavu.

Nabídky jednotlivých bank jsou různé. Podnikatelé však zřejmě nejčastěji využijí základní produkty, které mají v nabídce téměř všechny banky:

  • platební karta
  • internetové bankovnictví, případně jiný přímý komunikační kanál
  • možnost kontokorentního úvěru
  • zahraniční platební styk, jsou-li v kontaktu se zahraničím

Podnikatel musí zvažovat zejména:

  • poplatky, které banka požaduje za nejrůznější služby nebo účetní položky
  • dostupnost služeb – časovou a místní
  • bezpečnostní zabezpečení přístupu k účtu

Business server Podnikatel.cz oslovil bankovní subjekty působící na českém trhu, aby představily svoji nabídku účtů pro malé a střední podnikatele.

Stávající produkty

Česká spořitelna

Živnostníkům nabízí Česká spořitelna (ČS) zejména Program PROFIT Light – jednoduchý účet pro podnikání, dostupný na každé pobočce ČS. Pro klienty z řad svobodných povolání je určen Program Profesionál, který přináší možnost zvolit si individuálně jen ty finanční produkty a služby, které klient potřebuje a využije. Simona Můčková z České spořitelny dodává: Pro všechny zájemce ze strany neklientů České spořitelny navíc nabízíme možnost vyzkoušet si naše služby po dobu 3 měsíců zdarma.

Komerční banka

Komerční banka nabízí pro začínající podnikatele balíček Efekt start. Zavedení podnikatelé mohou vybírat z nabídky balíčků Efekt, Komfort nebo Excelent. Poslední jmenovaný produkt v sobě zahrnuje běžný účet v cizí měně.

Raiffeisenbank

Pro podnikatele, malé a střední podniky připravila Raiffeisenbank účet Profikonto. To zahrnuje vedení běžného účtu, služební platební kartu, telefonní a internetové bankovnictví a informační službu Infoservis, která informuje o pohybu na účtu prostřednictvím sms a e-mailů.

GE Money Bank

GE Money Bank nabízí pro fyzické osoby – podnikatele vedení konta Genius Business Active. V rámci tohoto konta podnikatel vždy dopředu ví, kolik měsíčně na bankovních poplatcích zaplatí. Konto je totiž zpoplatňováno paušálem a běžné služby a pohyby jsou již zdarma. Blanka Bělovská z GE Money Bank uvádí: Klientům, kteří u nás neměli za posledních 6 měsíců otevřený účet a založí si jakoukoli variantu konta Genius Business Active, nabízíme záruku vrácení peněz za měsíční paušální poplatek v případě, že s kontem nebudou v průběhu následujících 6 měsíců spokojeni a účet zruší.

Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna, která je součástí Československé obchodní banky, nabízí podnikatelským subjektům programy EKONOM a MAX. Denisa SalátkováČSOB zmiňuje výhodu, která platí pro všechny programy – vedení účtu zdarma po dobu půl roku.

Volksbank

Volksbank PROFIT konto a Volksbank EXPERT konto. To jsou dva balíčky, kterými Volksbank míří vstříc malým a středním podnikatelům. Druhé jmenované konto již v sobě zahrnuje účet v cizí měně.

UniCredit Bank

Z nabídky UniCredit Bank bude pro malé a střední podnikatele nejvýhodnější asi produkt Business Konto 20, případně Konto Profese. První nabízený produkt je určený zejména pro podnikatele, jejichž roční obrat nepřevyšuje 50 mil. Kč. Druhý zmiňovaný produkt využijí fyzické osoby, které podnikají na základě jiného oprávnění než živnostenského lis­tu.

Fio, družstevní záložna

Fio, družstevní záložna připravila pro podnikatele Běžný účet zdarma a Fio konto. Obě dvě konta nabízí vedení zdarma. Vendula Žaloudíková z Fio, družstevní záložny zdůrazňuje: Platební styk v rámci ČR a SR je rovněž zdarma. Zahraniční platební styk zprostředková­vá ČSOB.

WSPK (Waldviertler Sparkasse)

Banka se od začátku svého působení na českém trhu specializuje zejména na malé a střední podnikatele. Snaží se jim nabídnout produkty šité na míru, ať už jde o provozní nebo investiční financování nebo další produkty. Lukáš DoležalWaldviertler Sparkasse dále říká: Předností naší banky je i financování začínajících podnikatelů, včetně spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a. s. O financování začínajících podnikatelů již business server Podnikatel.cz psal v samostatném článku.

skoleni_15_4

BAWAG Bank

Podle slov Martina KoskyBAWAG Bank nemá banka speciální nabídku pro malé a střední podnikatele. Zaměřujeme se hlavně na velké firmy. Malí a střední podnikatelé mohou samozřejmě využít naše firemní účty, informuje Kosek.

Podrobné informace o jednotlivých firemních účtech jsou uvedené v následující tabulce.

Pro zvětšení tabulky klikněte na obrázek níže.
Vybrané charakteristiky firemních účtů jednotlivých bank

Připravované produkty

mBank

Nováček na českém trhu, mBank, zavedení produktů pro podnikatele připravuje. Na trh by měly být uvedeny na přelomu června a července 2008. S ohledem na konkurenci banka podrobnosti tají. Tomáš Vyšohlíd z mBank pro business server Podnikatel.cz uvádí: Věřte mi, že i v případě nabídky pro podnikatele udržíme vše v „mStylu”, tedy s nulovými poplatky, maximem benefitů pro klienta a jednoduchostí, která přinese klientovi požadované pohodlí.

Jste spokojen/a s nabídkou vaší banky v oblasti firemních účtů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).