Hlavní navigace

Bankrotů stále přibývá. Může za to především novela insolvenčního zákona

7. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Během září bylo vyhlášeno téměř 50 bankrotů společností, přes 900 bankrotů podnikatelů a více než 2 tisíce osobních bankrotů.

Počet osobních bankrotů tak dosáhl nového maxima od začátku roku 2008, tedy od doby účinnosti insolvenčního zákona. Data vyplývají z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat aplikace Cribis.

V září bylo také podáno 89 návrhů na bankrot obchodních společností (OS), 912 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů (FOP) a 2077 návrhů na osobní bankrot. V průběhu letošního roku tak bylo celkem vyhlášeno 150 bankrotů obchodních společností, 2742 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 6399 osobních bankrotů. Počet osobních bankrotů a podnikatelů se meziročně i mezičtvrtletně zvýšil na dvojnásobek v důsledku červnové novely insolvenčního zákona. Ten zmírnil podmínky pro oddlužení.

V souladu s ustanovením § 412a insolvenčního zákona bude oddlužení plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty splněno, jestliže

  • a) dlužník splatil nezajištěným věřitelům jejich pohledávky v plné výši (takzvané 100% oddlužení),
  • b) dlužník v době 3 let od schválení oddlužení splatil nezajištěným věřitelům alespoň 60 % jejich pohledávek,
  • c) po dobu 5 let od schválení oddlužení nebylo dlužníkovi oddlužení zrušeno a dlužník neporušil svou povinnost vynaložit veškeré úsilí, které po něm bylo možno spravedlivě požadovat, k plnému uspokojení pohledávek svých věřitelů; má se za to, že tuto povinnost neporušil, jestliže v této době splatil nezajištěným věřitelům alespoň 30 % jejich pohledávek.

Podrobnosti o novele daného zákona najdete v našem článku Změny v oddlužení od června 2019 z pohledu zaměstnavatelů

Brand24

Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, podotýká, že data za jednotlivé měsíce jsou poměrně vyrovnaná. Proto se podle ní dá očekávat, že se početbankrotů podnikatelů už v důsledku novely zvyšovat nebude. Co se týče počtu osobních bankrotů, tak jich podle ní bude vyhlašováno přibližně dvakrát více než před účinností zmíněné novely. Počet bankrotů obchodních společností zároveň ukazuje, že ekonomická situace České republiky je pro společnosti i přes určité zpomalení ekonomiky stále příznivá, uzavírá.

Podívat se můžete také na čísla z minulého roku: Příznivý rok 2018: Bylo vyhlášeno nejméně bankrotů firem za posledních 11 let

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).