Hlavní navigace

Barvou roku 2019 je korálová. Nebojte se ji používat

11. 1. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Společnost Pantone každoročně vyhlašuje barvu roku, kterou je letos korálová. Napovíme vám, kde tento odstín využít a na co si dát pozor u barev obecně.

Barvu roku určuje a oznamuje Pantone Color Institute už dvacet let a vychází přitom z mnoha úvah a analýz. Barevné vlivy hledá napříč spoustou oblastí a dobře si také uvědomuje svůj vliv. 

Optimistická i temperamentní barva

Zatímco barvou roku 2018 byl odstín fialové s názvem Ultra Violet symbolizující originalitu nebo vizionářské myšlení, letos se Pantone přiklání spíše k přírodě. Odstín korálové má název Living Coral a jeho číslo ve vzorníku je 16–1546. Jedná se o teplou barvu, která je družná a temperamentní, stejně jako optimistická, radostná a hravá. 

Barva je podle lidí ze společnosti Pantone také reakcí na nárůst digitálních technologií a sociálních médií, které stále častěji zapadají do každodenního života. Proto hledali autentické a pohlcující zkušenosti, které umožňují spojení a intimitu. Barva je vyrovnávací objektiv, jehož prostřednictvím vnímáme naši přirozenou i digitální realitu, a to platí zejména pro Living Coral. Spotřebitelé touží po lidské interakci a sociálním kontaktu, takže polidšťující a povzbudivé vlastnosti v Living Coral míří na citlivou strunu, vysvětluje ve zprávě výkonný ředitel Pantone Color Institute Leatrice Eiseman

Podle švýcarského psychologa Maxe Lüschera, který rozpracoval významy barev a je autorem takzvaného color testu, oranžovočervená barva stupňuje psychologické a fyziologické účinky červené barvy. Ta je barvou vzrušení, sexuality, touhy, ale také akce, aktivity nebo silné vůle. Lenka ŘíhováCCGS Marketing vnímá korálovou barvu jako velmi specifickou, kterou má většina lidí spojenou s módním průmyslem. Podle ní není důvod bránit se použití této barvy i v dalších odvětvích, ale vždy záleží na konkrétní realizaci při jejím využití. 

Také Martin Václav Lorenc, zodpovědný za grafický design a vizuální komunikaci v reklamní a marketingové agentuře 4.PROSTOR, s.r.o., si korálovou barvu dovede díky jejímu příjemnému odstínu a sytosti představit především v kosmetice, interiérovém designu nebo v módním průmyslu. Matouš Hutník z agentury Peppermint digital s.r.o. bere oznamování barvy roku od Pantone jako připomínku, že existují i odvozené barvy, nebo pro kreativce dobrý pomocný argument, proč v kampani použít i jinou barvu než jen ty jejich. Na druhé straně fakt, že Apple skoro ve stejný den představil korálový iPhone, značí, že letos mělo Pantone šťastnou ruku, dodává.

S barvami denně pracují také v ekologické tiskárně Ezop, s jejímž příběhem jsme vás nedávno seznámili: Provozuje ekologickou tiskárnu, kde to voní. Podívejte se

Barvy vzbuzují emoce

Znát psychologii barev a řídit se podle ní je velmi důležité, protože jak píše Jitka Vysekalová v knize Psychologie reklamy: Barvy přitahují pozornost, přibližují zobrazené předměty realitě a mohou sloužit k identifikaci a označení předmětu reklamy. Podvědomě si tak můžeme s určitou barvou spojit jak jednotlivý produkt, tak také oblast podnikání nebo přímo společnost. Kromě působení barev a jejich barevných asociací ve spojení s jednotlivými smysly je dobré soustředit se také na to, jaké symbolické představy barvy vyvolávají a k jakým se vážou principům. Archetypální významy barev se vážou především k černé a bílé barvě, které ve většině kultur symbolizují počátek a konec, život a smrt či dobro a zlo, konkretizuje dále Vysekalová. 

Barvy aktivují podvědomé pochody v mozku. Proto například McDonald's vybavuje restaurace v barvách zralých rajčat a salátů. Proto si radikální hnutí po celém světě přivlastňují podobný color code – mimochodem podobný výstražným zbarvením rostlin a živočichů v přírodě, popisuje na příkladu Matouš Hutník. Dalším aspektem je, že barvy jako takové do značné míry ovlivňují nákupní chování. Působí totiž na lidskou psychiku, na naše emoce a emoce jsou právě ty, které prodávají. Bezesporu se tak vyplatí uvažovat o barvách již ve fázi nastavování corporate identity či ve chvíli, kdy budoucí živnostník uvažuje o vzhledu jeho loga či logotypu, radí dále Lenka Říhová.

Konkrétní klíč k psychologii barev najdete v našem článku Psychologie barev v podnikání. Co o sobě barvou řeknete?

Brand24

Vyvarujte se chyb

Dobrá agentura, která pracuje s lidskými emocemi, by tak měla umět používat správné barvy a také jejich kombinace. V dnešní uspěchané době jsme nuceni často reagovat pouze v rovině pocitů a emocí. Líbí či nelíbí se proto stalo významným hodnotícím kritériem moderního člověka. Proto je nesmírně důležité znát psychologii barev, říká Martin Václav Lorenc. Ten také upozorňuje, že mnohé firmy nepracují s barvou jako s plnohodnotným prostředkem k navázání kontaktu, ale jen jako s doplňkem, který dotváří celkovou vizuální informaci. Nejen proto doporučuje svěřit se v problematice barev používaných v propagaci odborníkům. 

Podle Matouše Hutníka zase firmy často preferují vizibilitu před významem barev. Křiklavě barevné poutače člověk sice vidí, ale nevyvolají v něm příjemné emoce. Zvlášť když chcete víc, než jen prodávat nejlevnější zboží v okrese, doplňuje. Lenka Říhová má ze své praxe zkušenosti s tím, že mnoho podnikatelů má tendenci volit ty barvy, které se libí jim osobně. Samo o sobě to není chybou, ovšem jistou slabinou pak je bránit se názoru společníků, zaměstnanců či odborníků, dodává. Dále také doporučuje, aby si společnosti už od prvopočátku nastavily takové firemní barvy, které budou správně chápány i v mezinárodním kontextu. Vnímání a chápání barev se totiž mezi jednotlivými kulturami velmi liší a nelze obecně říci, kterou barvu nepoužívat a naopak.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).