Hlavní navigace

Během kontroly nelegálního zaměstnávání se cizinci pokoušeli schovat. Marně

30. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Inspekce práce cílí na nelegální zaměstnávání cizinců. Poslední kontrola byla „úspěšná“. A to i přesto, že se cizinci během kontroly snažili schovat.

Nedostatek pracovní síly firmy často řeší nelegálním zaměstnáváním. Státní úřad inspekce práce (SÚIP) již v září avizoval, že hodlá do konce roku zintenzivnit kontroly. Informovali jsme o tom v článku Situace na trhu práce vede k nelegálnímu zaměstnávání. Chystají se „zátahy“

Kontrolní akce budou namátkové a nepravidelné

Mimořádné kontrolní akce, které jsou do konce roku zintenzivněny, jsou realizovány nepravidelně a namátkově. Zaměřeny jsou na odhalování a eliminaci porušování právních předpisů v oblasti nelegálního zaměstnávání občanů ČR, cizinců z nečlenských zemí EU a občanů EU. 

Jedna z posledních kontrolních akcí, která proběhla v minulém týdnu, odhalila nelegální zaměstnávání občanů z Bulharska a Ukrajiny. Oblastní inspektorát práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj provedl kontrolu v provozovně ASTRON PRINT s.r.o. v Jablonci nad Nisou. Byla zaměřena na dodržování pracovněprávních předpisů, zejména na umožnění výkonu nelegální práce cizinců.

Snaha kontrolorům uniknout nevyšla

V objektu pracoviště bylo zkontrolováno celkem 20 fyzických osob (4 občané Bulharska a 16 občanů Ukrajiny), kteří vykonávali práci pro 4 subjekty.Během kontrol nezřídka kdy nastane situace, kdy se snaží kontrolované osoby inspektorům uniknout. Dělo se tak i v Jablonci nad Nisou. Někteří z kontrolovaných cizinců se v průběhu kontroly pokoušeli schovat, cizinecká policie však tyto osoby nalezla a zajistila tak inspektorům možnost sepsat s kontrolovanými pracovníky záznamy s jejich vyjádřením, popisuje Richard Kolibač, mluvčí SÚIP.

Daně x

Kontrolou vzniklo důvodné podezření, že většina cizinců vykonávala práci bez povolení k zaměstnání (při kontrole předložili pouze polská víza typu D, která je neopravňují k výkonu práce na území ČR) a dále že cizinci vykonávali práci v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání. 

Otázka nelegálního zaměstnávání se často objevuje také v rodinných byznysech. Jak je to v případě, že s podnikáním pomáhá životní partner? Je nutné, aby byl v případě výpomoci zaměstnán? Více čtěte v článku Na vztahu záleží. Pokud vám vypomáhá v podnikání družka, nejde o nelegální práci

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).