Hlavní navigace

Jen blázen si nechrání hesla. Útoky na ně jsou nejvážnější hrozbou

16. 7. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Během koronavirové pandemie útoky na internetu výrazně polevily. Do Česka se však teď hojně vrací. Nejčastějším terčem jsou hesla.

Právě útoky na hesla jsou pro české uživatele nejvážnější hrozbou. Zpravidla se šíří spamem a získávají hesla uložená v prohlížečích. 

Jak vyplývá z pravidelné statistiky společnosti ESET, nejvážnější červnovou hrozbou byl v České republice trojský kůň Spy.Agent.AES. Tento malware má za úkol získávat hesla. Zaměřuje se na více než 20 prohlížečů, včetně těch nejpopulárnějších jako je Chrome, Firefox, Opera či Microsoft Edge. Nejnovější verze, kterou analytici zachytili, kromě toho obsahuje keylogger, dokáže tedy zaznamenávat, co uživatel píše na klávesnici. 

Čtěte také: Aktualizujte ve firmě počítače, můžete se stát terčem útoků

Potvrdila se tak naše předpověď, že bude tato rekordní kampaně oslabovat ve prospěch dalšího malware. Je to způsobeno tím, že během pandemické krize řada útočníků své aktivity omezila a nyní se vracejí na scénu, popisuje Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v české pobočce společnosti ESET. 

Jak si hesla chránit? 

Nejčastějším cílem jsou uživatelská hesla. Experti proto doporučují dbát na základní pravidla jejich ochrany. Doporučil bych používat speciální program na správu hesel, namísto ukládání hesel v prohlížečích. Podobně bych neradil nastavení automatického přihlašování, byť je to pohodlné. Naopak je dobré využívat druhý faktor ověření, kdykoli je to možné. Samozřejmostí by pak měla být silná hesla. Doporučil bych zkombinovat více náhodných slov, která pro uživatele tvoří zapamatovatelný příběh, uzavírá Jirkal.

Čtěte také: Hackerské útoky se nestávají jen ve filmech. Nepodceňujte bezpečnost webu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).