Hlavní navigace

Berňák jí zamítl dodatečné daňové přiznání. Má na to vůbec nárok?

21. 6. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Uplatňovala výdajové paušály, pak ale zjistila, že výhodnější jsou pro ni skutečné náklady, a tak podala dodatečné daňové přiznání.

Finanční úřad postupoval podle zákona a dodatečné daňové přiznání zamítl. Měl na to právo? Odpovídá daňový poradce Jan Molín

Zamítnutí dodatečných daňových přiznání

Za roky 2014 až 2016 jsem podala daňové přiznání jako OSVČ. Měla jsem příjmy z pronájmu, výdaje uváděla paušálem. Letos v březnu jsem zjistila, že si mohu do nákladů dávat odpisy a tím pádem se dostanu do ztráty. Udělala jsem to tak tedy za rok 2017, a to bylo ok. Zároveň jsem podala dodatečná daňová přiznání za roky 2014 až 2016 s tím, že chci změnit výdaje paušálem na skutečné, mít ztrátu a nechat si vrátit daně. 

FÚ mi odpověděl zamítavě s tím, že nelze přejít z paušálu na skutečné výdaje. Dohledala jsem si, že ze skutečných výdajů se dá přejít na paušál, jen když se navyšuje daňová povinnost.

Zákon v tomto případě mluví jasně

V tomto případě má finanční úřad pravdu.

Brand24

Rozumím, že jste měla příjmy z nájmu – tyto příjmy se zdaňují buď v rámci § 9 zákona o daních z příjmů (tj. jako součást dílčího základu daně příjmů z nájmu), nebo v rámci § 7 zákona o daních příjmů (tj. jako součást příjmů ze samostatné činnosti – zde v případě, pokud je předmět nájmu zahrnut v obchodním majetku). Při výpočtu dílčího základu daně je možné k příjmům uplatnit buď skutečné výdaje, nebo výdaje paušální, přičemž sazba paušálních výdajů činí 30 % z příjmů.

Současně platí, že pokud se v řádném daňovém přiznání uplatní paušální výdaje, není možné prostřednictvím dodatečného daňového přiznání přejít na výdaje skutečné. Toto pravidlo vyplývá z ustanovení § 9 odst. 4 zákona o daních z příjmů, resp. z ustanovení § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů. V obou těchto ustanoveních je úprava, že „… způsob uplatnění výdajů podle tohoto odstavce nelze zpětně měnit“.

Ptejte se odborníka v poradně Daně a účetnictví

Ing. Jan Molín, Ph.D.

poradce pro daně

Jan Molín zároveň přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze na katedře finančního účetnictví a auditingu (Fakulta financí a účetnictví) a je zkušebním komisařem Komory daňových poradců České republiky pro kvalifikační zkoušky nových daňových poradců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Daňový poradce a člen Prezidia Komory daňových poradců České republiky. Sledujte Jana na Twitteru @janmolincz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).