Hlavní navigace

Berňák online: Portál MOJE daně by mohl začít fungovat už v příštím roce

23. 5. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Žádné fronty, žádné složité vypisování papírových daňových přiznání. Vše online a z pohodlí domova. To budou MOJE daně.

MOderní a JEdnoduché daně míří do mezirezortního připomínkového řízení. První verze projektu by se měla spustit v průběhu roku 2020.

Ministerstvo financí má hotovou novelu daňového řádu. Otálelo s ní přitom tři roky. Na její verzi začalo pracovat už v únoru roku 2016 a teprve nyní zasílá její plné znění k připomínkám.

Novela především legislativně ukotví online finanční úřad. Zároveň umožní částečné vrácení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh, zjednoduší kontrolní postupy, sníží daňové pokuty a úroky a podpoří elektronickou komunikaci s finančním úřadem.

Portál MOJE daně bude fungovat jako internetové bankovnictví

Zákonná podoba portálu MOJE daně vznikne rozšířením již existující daňové informační schránky (DIS). Tu dnes využívá pouze hrstka poplatníků. Schránka se díky novele vylepší na podobu internetového bankovnictví v oblasti daní.

Stejně jako to již umí některé zdravotní pojišťovny při podání přehledu, v rozhraní se poplatníkům nabídne možnost předvyplnění daňového přiznání údaji, které má berňák již z dřívějších přiznání. Zároveň se poplatník online dozví svoji historii a rozšíří se možnost podání dalších daňových přiznání prostřednictvím internetu.

Nové diskuzní fórum účetních

Jste účetní nebo daňový poradce a potřebujete rychle poradit v oblasti účetnictví a daní? Připojete se do velké komunity účetních a daňových poradců na BusinessCenter.cz. Zajistěte si odpovědi na své otázky prakticky ihned. Uložte si do záložek novou diskuzní komunitu

Ten, kdo se rozhodne řešit své daně z domova či kanceláře, už nebude mít žádný důvod chodit na finanční úřad. Pevně věřím, že pro novelu nalezneme širokou podporu u poslanců, senátorů i odborné veřejnosti, říká ministryně financí Alena Schillerová

Ta připomněla, že v rámci příprav technického řešení je kladen důraz na zabezpečení osobních údajů. To však narazilo při vyhlášení tendru na technické zajištění. Ještě v únoru muselo Generální finanční ředitelství (GFŘ) zrušit tendr na provozování portálu MOJE daně.

Autentizace bude pomocí dostupných možností, berňák přidá jednu navíc

Stopnutí výběrového řízení žádala firma Huawei, kterou GFŘ z tendru kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vyškrtlo. Nyní se ministerstvo tváří, že vše technicky zajištěno bude a uvádí, že k přístupu do portálu budou využívat poplatníci tři druhy autentizace:

  1. prostřednictvím e-občanky,
  2. pomocí datových schránek
  3. nebo pomocí údajů přidělených finančním úřadem.

Je nutné připomenout, že ministerstvo financí by mohlo využít i přihlášení pomocí e-Identity, kterou využívá například Portál občana. Tento způsob přihlášení je určen pro ty, kteří mají e-občanku nebo si mohou přihlášení vyřídit na poště pomocí CzechPointu a hlásí se pak pomocí uživatelského jména, hesla a SMS kódu.

Výhodou nové komunikace s berňákem bude spousta úlev, které na online komunikaci přistoupí. Co takový poplatník získá?

  • Těm, kteří podají daňové přiznání k daním z příjmů elektronicky, bude automaticky prodloužena lhůta podání o 1 měsíc.
  • Pokud jim vyjde v přiznání přeplatek, získají ho dříve než ti, kteří podají přiznání s přeplatkem na dani papírově.
  • Zruší se zároveň povinnost využívat elektronické formuláře pro poplatníky, kteří si zřídili datovou schránku dobrovolně.

Daňové poplatníky považujeme za klienty, a proto se je snažíme motivovat prostřednictvím benefitů namísto sankcí. Kromě atraktivního uživatelského rozhraní tak používáním on-line finančního úřadu získají i další výhody, jako je více času a méně čekání na daňové přeplatky, vypočítává výhody daňového balíčku ministryně financí Alena Schillerová. 

Ministerstvo financí marketingově nepřemýšlí, na koupené doméně visí pouze chybová hláška

O atraktivním uživatelském rozhraní na již existující doméně MOJE daně se v současné době moc mluvit nedá. Místo toho, aby ministerstvo na portálu lákalo nějakou graficky povedenou informační stránkou a dopředu poplatníky informovalo o výhodách nového systému, tak po kliknutí na odkaz www.mojedane.cz získá uživatel aktuálně jen chybovou hlášku 403 s tím, že přístup na server je zamítnut.

Proč lákat na novinku, když lze uživatelům dát pouze chybovou hlášku...
Autor: GFŘ

Proč lákat na novinku, když lze uživatelům dát pouze chybovou hlášku…

To je portál MOJE daně. Novela daňového řádu však zavádí možnost nově vrátit část nadměrného odpočtu DPH, u které finanční úřad neprovádí žádnou kontrolu u žádajícího poplatníka.

Brand24

Novela daňového řádu přináší další výhody

Podle ministerstva tak dojde k zásadnímu zvýšení právní i podnikatelské jistoty u plátců DPH, kteří dle stávajícího zákona někdy čekají na vyplacení mnohamilionových nadměrných odpočtů i dlouhé měsíce, i když je finančním úřadem prověřována pouze jejich nepatrná část. Oddychnout si tak budou moci české firmy, které exportují své zboží do zahraničí. 

Novela také snižuje tzv. reparační úroky na úroveň odpovídající občanskému zákoníku. Ze současných cca 15,75 % (tj. 14 + repo sazba) bude úrok z prodlení snížen o 6 procentních bodů na cca 9,75 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).