Hlavní navigace

Berňák přichází s upozorněním k přiznání k dani z příjmů právnických osob

7. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Týká se těch poplatníků, kteří využili možnosti v daňovém přiznání uplatnit jako odčitatelnou položku od základu daně „očekávanou“ daňovou ztrátu.

Jak upozorňuje Finanční správa ČR, poplatník má možnost uplatnit jako položku odčitatelnou od základu daně podle § 34 odst. 1 zákona o daních z příjmů, částku, kterou si určí ve výši očekávané daňové ztráty, nejvýše však ve výši 30 000 000 Kč.

Částka, kterou poplatník určí ve výši očekávané daňové ztráty za první zdaňovací období, které skončí ode dne 30. června 2020, se do pravomocného stanovení daně nebo daňové ztráty za toto zdaňovací období považuje za daňovou ztrátu pravomocně stanovenou. Tuto očekávanou daňovou ztrátu může poplatník uplatnit pouze ve zdaňovacím období bezprostředně předcházejícím období, za které ji určil.

Čtěte také: Kompenzační bonus i pro dohodáře: Někteří dostanou 500 Kč denně, jiní jen 350 Kč

Poplatníci daně z příjmů právnických osob, kteří využijí této možnosti uplatnit „očekávanou“ daňovou ztrátu, tak učiní na tiskopise daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob platném pro dané zdaňovací období. Uplatněná „očekávaná“ daňová ztráta se uvede na ř. 230 II. oddílu stejným způsobem, jakým se uvádí uplatňovaná daňová ztráta vzniklá a stanovená za předcházející zdaňovací období. V rozčlenění částky uvedené na ř. 230 II. oddílu v tabulce E. 

Odečet daňové ztráty od základu daně podle § 34 odst. 1 až 3 ZDP se ve sloupci 1 uvede zdaňovací období, za které je očekávaná daňová ztráta určena, a ve sloupci 4 výše uplatňované „očekávané“ daňové ztráty.

Daňové šablony ke stažení

Poplatníci daně z příjmů fyzických osob, kteří využijí výše uvedené možnosti uplatnit „očekávanou“ daňovou ztrátu, tak učiní na tiskopise daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob platném pro dané zdaňovací období. Uplatněná „očekávaná“ daňová ztráta se uvede na ř. 44 2. oddílu stejným způsobem, jakým se uvádí uplatňovaná daňová ztráta vzniklá a stanovená za předcházející zdaňovací období. V rozčlenění částky na ř. 44 2. oddílu v Příloze k přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro poplatníky uplatňující odčitatelnou položku podle § 34 odst. 1 ZDP se uvede ve sloupci 1 zdaňovací období, za které je očekávaná daňová ztráta určena, a ve sloupci 4 výše uplatňované „očekávané“ daňové ztráty, za předpokladu, že bude tato nepovinná příloha přiložena k daňovému přiznání.

skoleni_15_4

Ve vazbě na vymezení zdaňovacího období, za které se podává daňové přiznání, a lhůty pro jeho podání, může poplatník výše uvedené možnosti využít v rámci podání řádného daňového přiznání (typicky v případě, že dosud neuplynula lhůta pro jeho podání nebo je podáváno opožděně) nebo dodatečného daňového přiznání. 

V této souvislosti upozorňujeme na povinnost daňového subjektu uvést důvody pro podání dodatečného daňového přiznání, je-li podáváno na daň nižší, dodává finanční správa. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).