Hlavní navigace

Berňák už proplácí dohodářům kompenzační bonus. Splňujete podmínky?

13. 8. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Lidé, pracující na dohody, mají nárok na kompenzační bonus pouze za určitých podmínek. Než si o něj zažádáte, raději si podmínky prostudujte.

Kompenzačního bonusu pro osoby vykonávající práci na základě dohod o práci konané mimo pracovní poměr mohou využít mimo jiné též osoby, které jsou zároveň OSVČ či společníkem s.r.o., avšak nesplňují zákonné podmínky pro výplatu kompenzačního bonusu pro OSVČ a pro společníky s.r.o. (např. proto, že výkon samostatné činnosti OSVČ nebo výkon činnosti společnosti společníka s.r.o. nebyl mimořádnou situací způsobenou šířením koronaviru nijak postižen).

Psali jsme: Finanční správa začíná proplácet kompenzační bonus pro dohodáře

Kdo je subjektem kompenzačního bonusu?

Nárok na tento typ kompenzačního bonusu má osoba, která vykonávala v rozhodném období práci na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti podle zákoníku práce, a v důsledku toho byla v tomto období alespoň 4 kalendářní měsíce účastna nemocenského pojištění .

Čtěte také: Dohodáři budou mít na žádost o kompenzační bonus víc času než OSVČ a společníci

Rozhodným obdobím je období od 1. října 2019 do 31. března 2020.

Pokud je v rámci rozhodného období platných více dohod (např. jedna v říjnu a listopadu roku 2019 a druhá v lednu a únoru roku 2020), je možné tyto dohody pro účely splnění této podmínky kombinovat. Není přitom nutné, aby účast plynula z dohod uzavřených u téhož zaměstnavatele (existuje-li tedy v rámci rozhodného období souběh více dohod u různých zaměstnavatelů, může být účast na nemocenském pojištění v každém z povinných čtyř měsíců navázána na příjmy od jiného zaměstnavatele).

Po dobu 4 měsíců, kdy je daná osoba v rámci rozhodného období účastna nemocenského pojištění z titulu výkonu práce na dohodu, není možný souběh s jinou činností, v jejímž důsledku by byla osoba účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec.

skoleni_15_4

Co všechno musí žádost obsahovat, čtěte v článku Dohodáři musí k žádosti o bonus doložit několik dalších lejster. Jaká to jsou?

Osoba, která žádá o kompenzační bonus, nesmí v průběhu bonusového období kromě výkonu práce na základě dohody vykonávat jinou činnost, v jejímž důsledku by byla účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec (především tedy nelze akceptovat souběh zaměstnání v pracovním poměru se zaměstnáním na dohodu). Přípustnou výjimkou je, pokud osoba vykonává v rámci bonusového období činnost pěstouna nebo činnost dobrovolného pracovníka pečovatelské služby.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).