Hlavní navigace

Berňák vyrazil na kontroly do klubových hospod, kde točí pivo jen pro zábavu

7. 12. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Finanční správa společně s celníky vyrazila na kontroly do klubů a klubových hospod, kde měla podezření, že se snaží zastírat podnikatelskou činnost.

Se startem elektronické evidence tržeb vznikly desítky malých hospod, které své zázemí poskytují jen obyvatelům vesnic, ve kterých působí. A navíc jen těm, kteří se registrují. Vytvořily tedy tzv. klubové hospody, aby se evidenci tržeb vyhnuly.  

O tom, jak fungují některé hospody, které se změnily v kluby, psal server Podnikatel.cz již dříve v článku Jak žijí klubové hospody?

Tato možnost vychází ze zákona o evidenci tržeb, který říká, že tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšných poplatníků (tedy spolků, hasičů, tělovýchovných organizací apod.) jsou z evidence tržeb vyloučeny. Podrobnosti k posouzení drobné vedlejší podnikatelské činnosti pak uvádí Metodický pokyn Generálního finančního ředitelství.

Elektronická evidence tržeb oslavila na začátku prosince 2 roky od jejího spuštění. Jaká jsou aktuální čísla, si přečtěte v článku EET „slaví“ 2 roky. Ministerstvo financí hodnotí a bilancuje

Právě na tyto klubové hospody si nedávno posvítila Finanční správa ČR společně s Celní správou ČR. Kontrolní akce byla zacílena na kluby, které se snaží zastírat výkon podnikatelské činnosti. V těchto klubech nejsou dodržována pravidla, která by podnikatelé měli respektovat a která jsou zakotvena v právních předpisech (evidence tržeb, zákaz kouření ve vnitřních prostorách, v nichž jsou poskytovány stravovací služby), uvádí mluvčí Generálního finančního ředitelství Petr Habáň

V průběhu večerních hodin došlo k prověření 24 provozoven napříč téměř celou ČR. V rámci místních šetření provedla Finanční správa ČR 20 kontrolních nákupů. Ve třech případech byla na místě uložena pokuta za porušení evidenční povinnosti. V ostatních případech šetření dosud probíhají.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).