Hlavní navigace

Daňové přiznání lze beztrestně podat ještě 8. dubna

8. 3. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Letošní rok přinesl změnu termínů pro podání daňového přiznání. Zatímco ještě v loňském roce se muselo odevzdat do konce března, letos tak lze učinit do 1. dubna (v případě, že OSVČ podává přiznání sama). Obdobně platí u přiznání, které zpracovává daňový poradce. Nepodává se nejpozději do konce června, ale k 1. červenci 2011. Čtěte více: Dokdy musí OSVČ zaplatit daně, sociální a zdravotní pojištění? Přinášíme ucelený kalendář.

Jestliže daňové přiznání OSVČ do prvního dne příslušného měsíce podat nestihne, nemusí se hned bát pokuty. Daňový řád totiž podnikatelům dává pětidenní dobu hájení, kdy jim nehrozí ze strany úřadů žádné sankce. Bez sankcí tak lze daňové přiznání odevzdat ještě 8. dubna, respektive 12. července.

Pokud však podnikatel v letošním roce podá daňové přiznání opožděně, tedy po 1. dubnu či 1. červenci 2011, a toto zpoždění bude delší než 5 pracovních dnů, nemůže už počítat se shovívavostí berňáku. Daňový řád zavedl povinnost správce daně uložit takovému daňovému subjektu pokutu ve výši minimálně 500 Kč a maximálně 5 % ze stanovené daně (s tím, že ani tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč).

DANE.PODNIKATEL­.CZ: daňové formuláře ke stažení, návody pro daňové přiznání, online daňová poradna, daňová kalkulačka pro OSVČ, změny 2011

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).