Hlavní navigace

Bič na nepoctivé zákazníky: Z e-shopů si už tak snadno půjčovnu neudělají

5. 3. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Už přes pět let se e-shopy potýkají s tím, že si z nich kvůli chybné transpozici směrnice dělají někteří zákazníci bezplatné půjčovny. To by se ale mělo změnit.

Ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu občanského zákoníku, která upravuje práva a povinnosti smluvních stran po odstoupení od tzv. spotřebitelské smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory. Nově bude spotřebitel odpovědný za případné snížení hodnoty zboží vzniklé v důsledku i běžného používání zboží během lhůty pro odstoupení od smlouvy.

Chybná transpozice se neopravila přes 5 let

Když před 5 lety nabyl účinnosti nový občanský zákoník, e-shopy neměly s implementací změn větší problémy. Potíže jim však způsobila chybná transpozice směrnice EU. Jde o způsob používání vs. použití zboží před odstoupením od smlouvy a následným vrácením. Správně to má být tak, že spotřebitel si může vyzkoušet vlastnosti zboží, tedy jej použít, ale neměl by ho používat. Ovšem v NOZ je toto implementováno špatně, teoreticky pak může spotřebitel používat zboží bez omezení, vysvětloval tehdy serveru Podnikatel.cz Jan Vetyška, šéf Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Do § 1833 občanského zákoníku se totiž dostala formulace: Spotřebitel odpovídá podnikateli pouze za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné s ním nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti.

Tato právní úprava způsobila, že si někteří zákazníci začali dělat z e-shopů půjčovny, když zboží zakoupili, aktivně jej během 14 dnů využívali a následně odstoupili od smlouvy. E-shop jim pak musel vyplatit plnou cenu zpět, přestože zboží bylo opotřebené „jen“ běžným užíváním. Není tedy stanovena odpovědnost spotřebitele za snížení hodnoty zboží, ke kterému došlo při běžném nakládání se zbožím, které zároveň přesahuje rozsah nakládání za účelem obeznámení se s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží. Spotřebitel tedy může se zbožím nakládat, aniž by současně nesl ekonomické důsledky s tím spojené, vysvětluje se v důvodové zprávě k novele občanského zákoníku, která by tomuto postupu měla zamezit.

Brand24

Čtěte více: Někteří zákazníci nás mají za půjčovny, vadí e-shopům na občanském zákoníku

Nově se slova „nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti“ nahradí slovy „k tomu, aby se obeznámil s povahou, vlastnostmi a funkčností zboží". Právo spotřebitele odstoupit od smlouvy tak zůstane zachováno i v případě, že zboží používal ve vyšší míře, než kterou vyžaduje základní seznámení se zbožím, na druhé straně se ale stanoví jeho odpovědnost za případné snížení hodnoty zboží vzniklé v důsledku běžného používání zboží během lhůty pro odstoupení od smlouvy.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).