Hlavní navigace

Blíží se další dva svátky. Během jakého z nich musí obchody zavřít?

26. 4. 2018
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Za necelý týden oslavíme Svátek práce a týden poté Den vítězství. Během jednoho z těchto svátků mohou zůstat obchody otevřené, během druhého musí zavřít.

Zákaz prodeje totiž neplatí během všech státních svátků, ale obchody musí zavřít „jen“ během sedmi z nich. Na Štědrý den pak mohou mít otevřeno jen do 12:00.

Čtěte také: Nezakazujme o svátcích pouze prodej, raději úplně zastavme život

Jeden květnový svátek se musí zavřít, druhý nikoli

Už rok a půl platí zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Blížící se květnové svátky patří mezi ty „komplikovanější“, jelikož během jednoho svátku obchody mohou zůstat otevřené a během druhého musí zavřít. Konkrétně obchodníci nesmí otevřít během 7 svátků. Jde o Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12:00. 1. května tak mohou obchody zůstat otevřené a 8. května musí zavřít.

Zákon se ale netýká všech obchodníků. Otevřené mohou zůstat obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice, autobusové zastávky, prodejny ve zdravotních zařízeních a maloobchodu a velkoobchodu v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav.

Jestliže obchody zákaz poruší, hrozí jim pokuta až do výše 1 milionu korun. V případě, že by šlo o opakované porušení, mohou dostat pokutu až 5 milionů korun. Od účinnosti zákona eviduje ČOI již několik desítek porušení zákona.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).