Hlavní navigace

Blíží se termín pro daňové povinnosti těm, kteří je v dubnu odložili

20. 6. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Přizvali jste ke spolupráci daňového poradce a odložili tak daňové povinnosti? Termín pro podání daňového přiznání za rok 2018 se blíží.

Termín pro odevzdání daňového přiznání je v pondělí 1. července 2019. Týká se těch poplatníků, kteří zplnomocnili daňového poradce nebo mají ze zákona povinnost mít auditovanou účetní závěrku.

Za den podání se považuje den, kdy OSVČ odevzdá přiznání na finančním úřadě, poště či ho odešle prostřednictvím daňového portálu nebo datové schránky.

Pokud berňák odhalí v daňovém přiznání zpracovaném daňovým poradcem chybu, kdo je za ni zodpovědný a jak by měl poplatník postupovat? Odpověď nabízí článek Kdo je zodpovědný za chyby v daňovém přiznání, které zpracoval daňový poradce?

Pokuty za zpoždění podání přiznání k dani

V případě zpoždění podání přiznání se podnikatel nemusí hned bát, že dostane pokutu. Podle daňového řádu totiž začíná nabíhat penále až od 6. dne a činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, maximálně ale 5 % stanovené daně (s tím, že tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč). V případě, že výše pokuty nepřekročí 200 korun, správce daně penále nepředepíše.

Termín pro podání přehledů

Co se týče přehledů, nejzazší termín je na začátku srpna. Poplatníci využívajících služeb daňových poradců tak musí přehledy o příjmech a výdajích za rok 2018 odevzdat na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu, kde jsou registrováni, nejpozději do  čtvrtka 1. srpna.

Na rozdíl od daně z příjmů nenabíhají podnikatelům v případě zpoždění ihned sankce. Příslušná správa sociálního zabezpečení i zdravotní pojišťovny podnikatele nejprve upozorní, že přehled nepodali. Pokud by ale podnikatel výzvy ignoroval a přehled nepodal, může dostat pokutu až v řádu desetitisíců korun. Příslušná správa sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovna může udělit pokutu až do výše 50 000 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).