Hlavní navigace

Myslete na platbu nemocenského za prosinec. O pojistné můžete lehce přijít

17. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Aby nemocenské pojištění nezaniklo, je třeba zaplatit pojistné za prosinec nejpozději do pondělí 21. ledna 2019. Další platba následuje vzápětí.

Vzhledem k tomu, že došlo ke změnám ve splatnosti pojistného v roce 2019, je OSVČ, která si nemocenské platí, povinna zaslat v lednu platby dvě. Termín první se nezadržitelně blíží.

Pojistné za prosinec loňského roku, minimálně ve výši 115 korun, musí mít okresní správa sociálního zabezpečení nejpozději do pondělí 21. ledna.

Pokud se tak nestane, pojistné zaniká. Právě neuhrazení pojistného nebo opožděná platba je důvodem k tomu, aby bylo nemocenské pojistné zrušeno. Důvody k zániku nemocenského pojištění definuje ust. § 13 odst. 2 zákona č. 187/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

ZMĚNY A NOVINKY 2019

Jak se pro OSVČ změní zákony v roce 2019?

Změny ve splatnosti pojistného v roce 2019

Zatímco v roce 2018 byly platby na nemocenské splatné v termínu od 1. do 20. dne následujícího měsíce, počínaje lednem 2019 se budou platit vždy v kalendářním měsíci, ke kterému se pojistné vztahuje. Platit bude možné až do posledního dne kalendářního měsíce (rozhoduje den připsání na účet u okresní správy sociálního zabezpečení).

Nemění se jen výše záloh pro OSVČ. Mění se i splatnost pojistného

Druhá platba následuje na konci ledna, mění se i výše pojistného

Minimální pojistné na dobrovolné nemocenské pojištění se od roku 2019 zvyšuje. Od roku 2019 bude třeba platit alespoň 138 Kč. Změnu je třeba provést už na přelomu roku. Trvalý příkaz musí být změněn tak, aby platba nemocenského pojištění v nové výši proběhla do 31. ledna 2019

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).