Hlavní navigace

Blíží se termín pro žádost o vrácení DPH za rok 2018 z jiných členských států

5. 9. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Finanční správa upozorňuje plátce daně z přidané hodnoty, co chtějí žádat o vrácení DPH za rok 2018 z jiných členských států, že se blíží nejzazší termín.

Termín pro žádost o vrácení DPH z jiných členských států udává § 82 zákona o DPHNejzazší lhůta je pondělí 30. září 2019.

Finanční správa upozorňuje, že žádosti je možné podávat výhradně prostřednictvím elektronického portálu spravovaného Generálním finančním ředitelstvím. Žádosti podané jakýmkoliv jiným způsobem nemohou být předány jiným členským státům k vyřízení.

Čtěte také: Jak probíhají karuselové podvody a co dělat, abyste se do žádného nepřipletli

Plátcům doporučujeme nenechávat podání žádosti na poslední chvíli. Vhodnější je řešit s přiměřeným předstihem jak získání přístupu do aplikace pro vracení daně, tak i samotné podání žádosti, apeluje finanční správa na plátce daně z přidané hodnoty. 

Kdo může žádat o vrácení DPH?

Dle § 82 zákona o DPH může o vrácení DPH z jiných členských států EU žádat plátce, který má sídlo nebo provozovnu v tuzemsku a v období pro vracení daně neměl sídlo ani provozovnu v jiné členské zemi – státu vracení. Osoba povinná k dani, která nemá v tuzemsku sídlo ani provozovnu, je plátcem a současně používá v jiném členském státě zvláštní režim jednoho správního místa, nemůže uplatnit nárok na vrácení daně na vstupu z plnění s místem plnění v tuzemsku vztahujících se k poskytování vybraných služeb, na které použije zvláštní režim jednoho správního místa; tato osoba může uplatnit u těchto plnění nárok na odpočet daně podle tohoto zákona.

Detailní informace k postupu uplatnění nároku na vrácení DPH z jiných členských států EU a jak získat přístup do aplikace pro vracení DPH z EU krok po kroku nabízí webu Finanční správy ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).