Hlavní navigace

Boháči na olympiádě v Londýně. Zjistili jsme, kolik kdo bere

13. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Olympijskými medailemi si zajistili nehynoucí sportovní slávu, ale i peníze na svůj účet. Také v příjmech jsou však mezi úspěšnými sportovci propastné rozdíly.

Nejlépe vydělávajícím sportovcem světa byl dvanáct let v řadě americký golfista Tiger Woods, ten však v posledním přehledu ekonomického časopisu Forbes o výsadní pozici přišel. Z čela ho odsunuli dva boxeři – první je jeho krajan Floyd Mayweather a druhý Filipínec Manny Pacquiao.

Američan Mayweather, přezdívaný Money, za dva duely vydělal 85 milionů dolarů, přičemž v ringu strávil dohromady hodinu. Ale od začátku června je profesionální šampion za napadení matky svých dětí za mřížemi. Po odchodu z vězení bude muset absolvovat ještě 100 hodin veřejně prospěšných prací a docházet na roční kurz proti domácímu násilí. 

Pětatřicetiletý boxer doposud neprohrál v kariéře žádný zápas a po návratu z vězení plánuje boxerský zápas s Pacquiaem, jehož výdělek časopis Forbes odhaduje na 62 milionů dolarů. Vzájemný duel lídrů žebříčku sportovních boháčů by se mohl stát jednou z nejsledovanějších akcí boxerské historie a samosebou oběma vylepšit jejich i tak dost tučná konta.

První, druhý i třetí v Londýně chyběli. Zastoupili je basketbalisté a Federer

Loni nejbohatší „Money“, bývalý mistr světa ve welterové váze organizace Pacquiao ani třetí Woods, jenž vévodil žebříčku od roku 2001, na olympijských hrách nestartovali. Boxovat na olympiádě totiž mohou pouze amatéři (profesionální boxer se nemůže olympijských her účastnit), a golf v Londýně ještě nebyl sportem patřícím do olympijské rodiny. Tam se po dlouhých 112 letech vrátí až za čtyři roky v Rio de Janeiru, kde se dočkají i příznivci ragby. Hrát se však v Brazílii bude jen jeho sedmičková varianta.

Čtěte také: Olympiáda v Londýně. Značka má zvuk, do města se ale turisté nehrnou

I tak se v Londýně představilo hodně sportovních boháčů. Dominují jim především ve zmiňovaném žebříčku časopisu Forbes čtvrtý LeBron James (53 milionů dolarů) a šestý Kobe Bryant (52,3 milionu dolarů), kteří se v Londýně v dresu dalšího amerického Dream teamu stali olympijskými vítězi v mužském basketbalovém turnaji. Mezi ně se vklínil švýcarský tenista Roger Federer, který si loni přišel na 52,7 milionů dolarů. 

Navíc obchodní značku stříbrného medailisty z londýnské dvouhry Forbes „ocenil“ na 26 milionů dolarů. To ho řadí na druhé místo hned za golfistu Woodse, jemuž značku neoslabil ani prudký pokles formy, ani to, že ho po skandálu s nevěrou opustila řada sponzorů.

Wimbledon, kde se odehrály tenisové olympijské soutěže, hostil v předminulém týdnu nejbohatší ženskou sportovkyni – Marii Šarapovovou. Ruská vlajkonoška ze slavnostního zahájení her 30. letní olympiády je jednou ze dvou žen, které ekonomický časopis Forbes zařadil do elitní stovky nejvíce vydělávajících současných sportovců. 

Na 26. místě si přišla na 27,9 milionu dolarů. Tou druhou je shodou okolností také tenistka a také letošní olympionička, Li Na z Číny zaujímá s výdělkem 18,4 milionu 81. pozici. Výše zmiňovaní sportovci však rozhodně nedosahovali v Londýně takové pozornosti jako ti, jejichž výkony uchvátily celý svět.

Bolt je momentálně nejslavnější, ale ne nejbohatší

Nejrychlejší muž světa Usain Bolt zaběhl v britské metropoli stovku za 9,63 sekund, dvojnásobnou trať za 19,32 a v předposlední den her uspěl i se zlatou jamajskou štafetou. Znovu ukázal, jak fenomenální je, když na nejkratších distancích dokázal obhájit tři svá olympijská zlata, která mu zajistila nehynoucí slávu už před čtyřmi lety v Pekingu. 

Jeho výkony, ale i vystupování mu zaručují zvučné sponzory, čím dál vyšší peníze na startovném, a tím se samozřejmě zvyšuje i jeho bankovní konto. I přes jeho neustále rostoucí popularitu ho Forbes s 20,3 miliony dolarů výdělku zařadil „jen“ na 63. příčku. Přesto je nejvíce vydělávajícím atletem současnosti. Ale nejen kvůli jeho londýnským výkonům se dá předpokládat, že se jeho pozice bude ještě zlepšovat.

Čtěte také: Sportovci podnikají. Je slavné jméno zárukou úspěchu na poli byznysu?

Ekonomický časopis Forbes spočítal, že momentálně si měsíčně Bolt přijde v přepočtu na 34,6 milionu korun měsíčně. I přesto, že jde jen zhruba o třetinu toho, co si za měsíc vydělají Roger Federer či LeBron James (oba přes 90 milionů korun), patří jamajský blesk mezi nejlépe placené medailisty letošních olympiády. Až za ním pak najdete třeba americkou vítězku tenisové dvouhry i společně se sestrou Venus také čtyřhry Serenu Williamsovou (27,7 milionu korun) nebo jejího krajana plavce Michaela Phelpse (16,6 milionu Kč měsíčně).

Phelps je známý víc v Americe než ve zbytku světa

Tento nejúspěšnější olympionik historie v Londýně ukončil svou profesionální kariéru. Získal celkem 22 medailí, na třech olympiádách si v individuálních závodech a ve štafetách doplaval celkem pro 18 zlatých, dvě stříbrné a dvě bronzové. I přes jeho neskonalé úspěchy tento chlapík nepatří mezi top vydělávající sportovce. 

Jeho značnou nevýhodou bylo to, že se proslavil „pouze“ jako plavec. Phelps se moc často v reklamách mimo USA neukazoval, protože nemá potenciál globální hvězdy jako je tomu například v případě slavných fotbalistů, golfisty Woodse či v poslední době atleta Bolta. Přesto má i Phelps oproti jiným medailistům z her v Londýně pohádkový příjem. Hlavně pokud jde o „menší“ sporty nebo jiné země.

Boháči a „chuďasové“

Brand24

Třeba takový olympijský vítěz v badmintonu Číňan Lin Dan má ve své zemi obrovskou popularitu a vydělá 7,3 milionu korun měsíčně. Proti Boltovi a spol. je to málo, ale na druhou stranu pořád je to ještě balík oproti například české olympijské vítězce Miroslavě Knapkové. Česká skifařka, kterou dotují sponzoři i armádní Dukla, si přijde zhruba na čtyřicet tisíc měsíčně. 

Možná nejvýstižnější srovnání poskytla nevědomky bronzová střelkyně Adéla Sýkorová. Když zjistila, že její medaile je Českým olympijským výborem oceněna prémií 450 tisíc korun, reagovala bezprostředně: „Cože? To si děláte snad srandu! Já se z toho zblázním. To si děláte srandu. Tak jdeme na pivo! Ježíšmarjá, to je dobrý.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je komentátorem a redaktorem serveru Podnikatel.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).