Hlavní navigace

Bonus a ošetřovné sice lze už kombinovat, za říjen však mají OSVČ smůlu

11. 1. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda sice nakonec změnila názor a OSVČ umožnila kombinovat kompenzační bonus s dalšími podporami, v případě ošetřovného za říjen ale mají OSVČ smůlu.

Termín pro žádosti totiž vypršel ještě před umožněním souběhu a podle vyjádření ministerstva průmyslu nemohou o ošetřovné za říjen OSVČ nijak zpětně požádat. U ošetřovného za listopad je možné podat žádost do čtvrtka 21. ledna 2021.

Kombinace podpor umožněna opožděně

Na jaře nešlo kompenzační bonus kombinovat pouze s podporou v nezaměstnanosti a u společníků také s tím, kdyby společník firmy byl zároveň zaměstnancem a zároveň sám na sebe jako zaměstnance podporu poskytovanou zaměstnavatelům (například z programu Antivirus) čerpal. Při první vlně tak OSVČ mohly zároveň získat kompenzační bonus, ošetřovné pro OSVČ a třeba prostředky z programu Covid Nájemné.

V podzimní verzi, kterou prosadilo ministerstvo financí, se však tato omezení původně rozšířila o nemožnost souběhu jakýchkoli podpor, které souvisí se zmírňováním následků výskytu koronaviru, s kompenzačním bonusem. Důvodem, proč došlo ke zpřísnění podmínek, byly podle ministerstva financí požadavky EU.

Za několik týdnů ale došlo k názorovému obratu a požadavky EU přestaly vadit a ministryně Alena Schillerová podpořila pozměňovací návrh, který souběh kompenzačního bonusu a dalších podpor umožňuje.

Kompenzační bonus tak lze nově kombinovat

Brand24

  • podporami, které slouží k úhradě nájemného,
  • podporami poskytované zaměstnavatelům,
  • ošetřovným pro OSVČ.

O ošetřovné za říjen už nepožádáte

Ministryně financí sice při schvalování změn uvedla, že budou platit zpětně, jak ale nyní uvedlo serveru Podnikatel.cz ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), OSVČ mají smůlu u ošetřovného za říjen. I ty OSVČ, které by na něj nyní měly nárok, už o něj požádat nemohou. Zpětně není možné o souběh žádat, kombinace je možná od listopadové výzvy, potvrdila serveru Podnikatel.cz Štěpánka Filipová, mluvčí MPO.

O ošetřovné za listopad mohou OSVČ žádat až do čtvrtka 21. ledna 2021. U kompenzačního bonusu lze žádat o příspěvek za druhé bonusové období (5. listopadu 2020 do 21. listopadu 2020) do 22. ledna.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).