Hlavní navigace

Bonus OSVČ a příspěvek na bydlení či dávka v hmotné nouzi. Lze to kombinovat?

5. 11. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
O kompenzační bonus je opět možné žádat. Má na něj OSVČ nárok, pokud pobírá příspěvek na bydlení či dávku v hmotné nouzi?

Finanční správa již zveřejnila formulář žádosti o výplatu kompenzačního bonusuNárok na bonus mají jen ti, kterým vláda přímo zakázala či omezila činnost, a jejich dodavatelé.

Oproti jaru platí ještě omezení, že OSVČ nemohou kompenzační bonus kombinovat s ošetřovným pro OSVČ a ani s programy Antivirus. Co se týče společníků eseróček, u nich lze čerpat jak bonus, tak program Antivirus, jelikož subjektem bonusu je společník (fyzická osoba), zatímco subjektem programu Antivirus na zaměstnance je právnická osoba (s.r.o).

Jak je to v případě dávek a příspěvků? 

Je možný souběh bonusu a příspěvku na bydlení? 

Souběh možný je, pobírání příspěvku na bydlení vzniku nároku na kompenzační bonus nebrání.

Je možný souběh bonusu a dávek v hmotné nouzi? 

Souběh možný je, ale je potřeba si uvědomit, že kompenzační bonus je započitatelným příjmem pro stanovení nároku na dávky vyplacené podle zákona upravujícího pomoc v hmotné nouzi, takže ovlivňuje výši této dávky.

Jsem OSVČ, které vládní opatření uzavřela provozovnu, ale momentálně jsem v pracovní neschopnosti. Budu mít nárok na kompenzační bonus? 

Kompenzační bonus ze své podstaty náleží těm OSVČ, kterým vládní restrikce prostřednictvím uzavření provozoven znemožnily výkon jejich činnosti. Nezkoumá se při tom, zda výkon této činnosti byl omezen či ztížen jinými skutečnostmi. Pracovní neschopnost vás tedy nevylučuje z nároku na kompenzační bonus.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).