Hlavní navigace

Botas, Igráček a Favorit. 3 retro značky, které můžou být hitem letošních Vánoc

4. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Botas, podle licence: Public domain
Za socialismu je znal každý, dnes se z těchto retro značek stal kult, který přinesl osvědčenou kvalitu, ale i vzpomínky. Během Vánoc se navíc můžou stát hitem.

Retro značky jsou v Česku hitem. Na osvědčené značky typu Jar, Kofola nebo i Mototechna sází hodně zákazníků.

A letošní Vánoce mohou být inspirací pro nákup dalších retro značek, které se dají běžně zakoupit i online. Mezi ně patří především značka Botas, Igráček nebo Favorit. 

Botas

Značka Botas má za sebou již více než 50 let své existence. Značka Botas, která vznikla v 60. letech minulého století, diktovala v tehdejším Československu trendy u sportovní obuvi až do rozpadu východního bloku. Botasky navíc nesloužily jen sportovcům, nýbrž je nosili i “obyčejní” lidé jako vycházkovou obuv.

Počátky botasek se datují až do roku 1949, kdy ve Skutči na Pardubicku vznikla firma Botana. Původně firma vyráběla pánskou vycházkovou obuv, v roce 1962 se však začala specializovat na výrobu sportovních bot. Obrovský nárůst popularity obuvi Botas ale odstartoval až kultovní model CLASSIC s typickým svislým zoubkovaným páskem a logem botas se 3 hvězdami, se kterým firma přišla v roce 1966.

Čtěte více: Kultovní botasky se opět vrátily na scénu. Přečtěte si historii firmy Botas

Igráček

Figurku Igráčka “mají na svědomí” čeští designéři Jiří Kalina a Marie Krejchová a společnost IGRA, ve které oba tvůrci pracovali. “Otec” Igráčka Jiří Kalina se kromě designu věnoval i leteckému modelářství a také v něm slavil úspěchy. V roce 1960 získal druhé místo na mistrovství světa, a o deset let později slavil dokonce vítězství. Jiří Kalina rovněž pokořil několik světových rekordů a v oboru leteckého modelářství patřil mezi světovou špičku. Na modelářských soutěžích se seznámil s Hansem Beckem, jenž vymyslel panáčka Playmobil. Právě západoněmecká figurka Playmobil se stala vzorem pro československého Igráčka.

Čtěte také: Přečtěte si a podívejte se, jak šel čas s Kofolou, oblíbenou českou limonádou

První figurka Igráčka byla uvedena na trh v roce 1976. Postavička Igráčka byla přibližně osm centimetrů vysoká a představovala různá povolání. K figurkám navíc patřily i různé stroje a nástroje. Figurky měly pohyblivé ruce, které šly předpažit nebo vzpažit, nohy spojené v oblasti kyčelních kloubů a hlavu.

Daně x

Čtěte více: Pamatujete Igráčka? Podívejte se, jak vypadá v novém kabátě

Favorit

K obnoveným retro značkám se připojilo i kolo značky Favorit, na kterém pracoval podnikatel Richard Galovič. Značka Favorit slibuje ruční výrobu v České republice. Kolo je vyrobeno na míru danému jezdci na základě detailní objednávky. Velikost a geometrie rámu pak dokonale odpovídají proporcím jezdcova těla. Kolo si však mohou dovolit jen opravdoví fajnšmekři. Jeho základní cena totiž začíná na necelých 80 tisíc korunách. 

Která retro značka je pro vás největším hitem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).