Hlavní navigace

Bude prominuta daň z příjmů z důvodu mimořádné události způsobené šířením covidu

27. 4. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda odklepla rozhodnutí o prominutí daně z příjmů z důvodu mimořádné události způsobené šířením koronaviru. Jakých případů se nové rozhodnutí bude týkat?

Prominutí daně z příjmu za zdaňovací období započaté od 1. dubna 2019 do 30. dubna 2021 se bude týkat případů, kdy daňové subjekty investovaly do pořízení majetku na odborné vzdělávání a na tuto investici uplatnily příslušný daňový odpočet podle § 34g zákona o daních z příjmů

V důsledku nařízených protiepidemických opatření se dostaly do situace, kdy bez vlastního zavinění nemohou prokázat dostatečný rozsah využití pořízeného majetku na odborné vzdělávání v následujících zdaňovacích obdobích, což je jednou z podmínek využití odpočtu, a musely by tak zvyšovat svůj základ daně o dříve uplatněný odpočet. 

Ministryně financí Alena Schillerová jim generálním pardonem toto dodanění odpustí za podmínky, že doba použití takového majetku na odborné vzdělávání bude následně splněna v chybějících zdaňovacích obdobích do požadovaných tří.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).