Hlavní navigace

Bude se muset podzimní kompenzační bonus pro OSVČ a společníky danit?

19. 11. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nárok na podzimní bonus mají jen ti, kterým vláda přímo zakázala či omezila činnost, a jejich dodavatelé. Jak je to s nutností zdanění této finanční podpory?

Kompenzační bonus činí 500 Kč za každý den bonusového období. To bylo původně vymezeno od 5. října do 4. listopadu 2020 (31 dní a tedy částka 15 500 Kč), zákon ovšem obsahuje ustanovení, že v případě, pokud do 4. listopadu dojde k prodloužení doby trvání nouzového stavu, bude se bonus vyplácet i nadále až do konce nouzového stavu. 

Vzhledem k tomu, že k prodloužení nouzového stavu skutečně došlo, bonus by tak měl podnikatelům náležet až do 20. listopadu. Pozor však, kompenzační bonus se oproti jaru týká výrazně nižšího počtu podnikatelů. Ti pak musí splnit stanovené podmínky

Jak je to s nutností zdanění bonusu? 

Mezi podnikateli, kteří na kompenzační bonus dosáhli a požádali o něj, se často objevuje otázka, zda bude nutné tuto finanční podporu od státu danit. Jak uvádí ministerstvo financi, není tomu tak. Kompenzační bonus není jakožto daňový bonus daňově uznatelným příjmem a nepodléhá ani sociálnímu a zdravotnímu pojistnému, uvádí resort financí na svém webu. 

Nezkomplikujte si vyplacení peněz

Chyb, které se často objevují v žádostech o kompenzační bonus OSVČ, je celá řada. Čtěte, na co byste si měli dát pozor, aby se peníze nezpozdily.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).