Hlavní navigace

Budou mít firmy na zaplacení daní? Některé si půjčí, jiné skončí

20. 8. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poslední termín pro podání daňového přiznání byl 18. srpna. Průzkumy potvrdily, že je posunutí namístě a pro sektor SME jde o velkou zkoušku.

Podle průzkumů společnosti Lidya probíhajících v únoru a srpnu si před nouzovým stavem na daně plánovalo půjčit 7 % podnikatelských subjektů. Ekonomická situace řady z nich se ale výrazně zhoršila a podle aktuálních dat na daně nemá 17 % malých a středních firem a 14 % z nich zřejmě bude muset ukončit činnost.

Nouzový stav přinesl řadě podniků vážné ekonomické problémy. Vláda reagovala několika podpůrnými programy i odložením data pro platbu daní a povinných odvodů. Termín pro zaplacení daně z příjmu právnické osoby byl odložen na 18. srpna. Podle dostupných informací ale ani podpora ani různé odklady nepřinesly zejména malým a středním podnikům dostatečnou a dlouhodobou pomoc a úlevu, vysvětluje šéf české pobočky finanční společnosti Lidya Libor Vaníček. Ten dále podotýká, že první velká zkouška pro sektor malých a středních podniků nastane právě nyní, při platbě daní.

Podrobnosti o placení daní najdete zde: Kdo dnes nepodá přiznání, čeká ho tučná pokuta. Penále se totiž počítá od dubna

Půjčky od bank i známých a rodiny

V únoru si podle společnosti Lidya na daně plánovalo půjčit jen 7 % firem. Ze srpnového výzkumu vyplynulo, že od banky si chce na daně půjčit 10 % firem v problémech, stejný podíl se s prosbou o peníze obrátí na známé a 7 % požádá o další odklad splátek úvěrů, aby měly volné prostředky.

skoleni_15_4


Autor: Lydia, podle licence: Rights Managed

Graf vyplývající ze srpnového průzkumu mezi malými a středními podniky

Více než polovina oslovených firem však problém, jak vyřešit současný nedostatek financí, zatím neřeší. Z naší zkušenosti je zřejmé, že řada firem stále spoléhá na další posun termínu placení daní, popřípadě přímo na odpuštění odvodů, další vládní podpůrné programy nebo třeba na to, že firma na poslední chvíli získá půjčku od banky. Šance, že nastane některá z těchto variant, je ale mizivá, popisuje Libor Vaníček.

Fatální následky, tedy ukončení činnosti, hrozí s blížícím se termínem 14 % firem. Ty nemají prostředky na zaplacení daní. To je alarmující zjištění a je evidentní, že negativní dopady koronakrize na firemní sektor budou pokračovat i v dalších měsících, možná i letech, uzavírá Libor Vaníček.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).