Hlavní navigace

Budou mít zaměstnanci po čerpání ošetřovného kratší řádnou dovolenou?

3. 6. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nejeden zaměstnanec dlouhodobě čerpá ošetřovné, a to i po otevření škol. Bude se jednat o výkon práce pro účely dovolené? Zákoník práce se totiž nezměnil.

Mimořádná opatření se vyhlašují ve stavu legislativní nouze. S jejich dopadem se musí často vypořádat i zaměstnavatelé.

Týká se to i ošetřovného pro zaměstnance, které bylo v poslední době změněno hned několikrát. Podstatně se zvýšilo, prodloužila se maximální možná doba jeho čerpání (za určitých podmínek až do 30. června) a rozšířil se okruh jeho příjemců. Ošetřovné je nyní možné čerpat na děti až do dovršení 13 let věku, na hendikepované osoby, a dávku mohou dokonce čerpat zaměstnanci se sjednanou dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti. Čtěte také: Vyšší ošetřovné a podmínky pro dohodáře

Nárok na dovolenou za kalendářní rok

Řada zaměstnanců je již několikátý měsíc na ošetřovném a možná je napadá, zda čerpání nemocenské dávky bude mít vliv na jejich na řádnou dovolenou, respektive zda se jim řádná dovolená o tuto překážku v práci zkrátí.

Nárok na řádnou dovolenou se posuzuje za každý kalendářní rok zvlášť. Nezáleží, zda zaměstnanec u zaměstnavatele pracuje například již deset let nebo nastoupil až k 1. lednu daného roku. Důležité je, jestli v daném roce odpracoval alespoň 60 směn (60 dnů výkonu práce). V takovém případě má nárok na dovolenou za kalendářní rok nebo jeho poměrnou část. Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.

Krácení řádné dovolené

Jestliže tedy zaměstnanci vznikl nárok na dovolenou za kalendářní rok (nebo jeho poměrnou část), může být pokrácen z důvodu překážek v práci na straně zaměstnance. Podle § 223 zákoníku práce nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.

Výkon práce pro účely řádné dovolené

Otázkou tedy je, zda se ošetrovné čerpané v době pandemických opatření považuje za výkon práce. Pro účely řádné dovolené se dle § 216 zákoníku práce považuje za výkon práce nejen odpracovaná směna, ale také čerpání řádné dovolené, čerpání mateřské dovolené, takzvaných placených svátků, čerpání jiných důležitých překážek v práci na straně zaměstnance (svatba, pohřeb atd.). Výkonem práce naopak není dočasná pracovní neschopnost, karanténa, rodičovská dovolená a další. 

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Z obecného ustanovení § 216 odst. 2 zákoníku práce rovněž plyne, že výkonem práce je i ošetřovné v případě dítěte mladšího 10 let čerpané z důvodů stanovených v § 39 zákona o nemocenském pojištění. Tato doba zameškaná v souvislosti s ošetřovným se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce. Podmínky pro ošetřovné se změnily samostatným právním předpisem schvalovaným ve stavu legislativní nouze, avšak zákoník práce změněn nebyl.

skoleni_15_4

Jak však pro server Podnikatel.cz vysvětlil Pavel Fabián z Advokátní kanceláře FABIAN & PARTNERS, lze v současné výjimečné situaci v souvislosti s pandemií koronaviru vyvodit, že úprava zákoníku práce se dle nynější situace vztahuje i na děti do 13 let, a proto se doba zameškaná v souvislosti s ošetřovným považuje za výkon práce.

Nárok na řádnou dovolenou se tedy zaměstnancům z důvodu čerpání ošetřovného krátit nebude. Podrobněji v článku: Využívají, nebo zneužívají zaměstnanci čerpání ošetřovného? 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).