Hlavní navigace

Budou moci senioři díky fintě uplatnit slevu na dani? Čtěte, na čem bude záležet

21. 5. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Od roku 2013 nemohou pracující důchodci uplatnit slevu na dani. Přes 20 tisíc z nich se ale pokusilo opatření obejít. Čtěte, na čem bude záležet, zda uspějí.

Jednou z daňových změn, které platí od nového roku, je zrušení základní slevy na dani z příjmu pro pracující starobní důchodce. Vzhledem k nešikovné formulaci zákona se desetitisíce pracujících důchodců pokusily nové ustanovení obejít a přerušily si na jeden den (nebo několik dní) výplatu důchodu. Finanční správa ČR však následně varovala, že podobný postup považuje za zneužití práva. Někteří důchodci tak raději vzali svoji žádost zpět. Zjistili jsme, kolik důchodců žádost podalo, kolik jich ji vzalo zpět a co si o celé problematice myslí právníci.

Čtěte speciál Podnikání v důchodě

Finanční správa fintu důchodců neuznává


Autor: www.isifa.com

Ilustrační obrázek.

Těsně před koncem roku se vládě podařilo schválil daňový balíček. Mezi novinky roku 2013 patřilo i zrušení základní slevy na dani pro pracující starobní důchodce. Důchodce, který pobírá starobní penzi a zároveň si přivydělává, nemůže uplatnit až do roku 2015 základní slevu na dani. Vzhledem k tomu, že sleva činí 24 840 korun ročně (2070 korun měsíčně), nejedná se z pohledu důchodců o marginální záležitost. 

Ještě předtím, než daňový balíček začal platit, se však objevil nápad, jak opatření obejít. Postup vycházel z rozšíření paragrafu § 35 ba odst. 1 , který zní, že daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu. Podle navrhovaného postupu stačilo na první den v roce přerušit výplatu důchodu, čímž důchodce nesplnil podmínku pro zrušení slevy (k 1. lednu tedy nepobíral důchod) a sleva mu měla zůstat zachována. Jak uvedla serveru Podnikatel.cz Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení, celkově podalo žádost o přerušení výplaty důchodu k 1. lednu 22 087 seniorů. 

Na tento postup ale na začátku ledna zareagovala prohlášením Finanční správa ČR. V něm uvedla, že pokud u poživatele důchodu dojde na základě žádosti k zastavení výplaty důchodu k 1. lednu a ze všech objektivních okolností vyplyne, že jediným účelem takového kroku bylo získání slevy na poplatníka, bude tento postup posuzován orgány Finanční správy ČR ve vztahu k možnému zneužití práva. Jestliže tito pracující důchodci přesto slevu uplatní, Finanční správa ČR hrozí pokutou, úrokem z prodlení a doplacením slevy.

Řadu důchodců toto prohlášení vystrašilo a někteří z nich se rozhodli vzít svoji žádost o pozastavení důchodu zpět. Vzhledem k tomu, že bude až klíčové, zda se senioři rozhodnou slevu uplatnit, většina žádost nechala v platnosti. Celkově ji tak vzalo zpět 1738 důchodců, tedy necelých 8 % z důchodců, kteří ji podali.

Senioři podali ústavní stížnost

Zda je “fígl” důchodců a případný následný postup ze strany Finanční správy ČR v souladu se zákonem, se neshodují ani právníci. Otazník podle nich navíc visí nad ústavností samotného zrušení slevy na dani pro pracující důchodce a každopádně ho považují za krok zpět. Vzhledem k demografickému vývoji by měli být lidé v důchodovém věku spíše motivováni k tomu, aby si chtěli přivydělávat, čímž by měli i více prostředků, které mohou dále investovat. Nové ustanovení zákona o dani z příjmu důchodce spíše odradí od přivýdělku nebo povede k práci načerno, doplnila pro server Podnikatel.cz Kateřina Navrátilová z Advokátní kanceláře FABIAN & PARTNERS.

Za diskriminační a protiústavní považuje zrušení slevy pro pracující důchodce též Rada seniorů, která chce do začátku prázdnin podat hromadnou ústavní stížnost. Jak uvedl pro Českou televizi Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů, obrátilo se na ni okolo dvou tisíc pracujících důchodců. Podle nás je situace jasná. Všichni, kdo pracují, platí pojištění a daně, mají slevu na dani. Pouze pracujícím starobním důchodcům je zrušena sleva na dani, čili jde o jednoznačnou diskriminaci z důvodu věku, řekl České televizi Pernes.

Zda má stížnost šanci uspět, ukáží až následující měsíce. Nejvyšší správní soud a Ústavní soud ČR nicméně před časem řešily podobnou právní úpravu, která se týkala studentů studujících nad 26. rok svého života, a konstatovaly, že opatření bylo v souladu s Ústavou ČR a zákony.

Čtěte také: Čtěte, jak na slevu na dani u pracujících a podnikajících důchodců

Brand24

Bude záležet, kdy důchodci žádost podali

Co se týče legálnosti finty důchodců, záleží podle právníků na několika věcech. Předně na tom, kdy důchodce o přerušení výplaty důchodu požádal. Zákon totiž vyšel ve sbírce zákonů až 27. prosince 2012 a do té doby neměl žádné účinky a “jakoby” neexistoval. Nejvyšší správní soud již v jiných případech vymezil podmínky, za kterých lze jednání daňového poplatníka považovat za zneužití práva a odepřít mu určitou daňovou úlevu, na kterou by měl jinak dle znění zákona nárok. Dle mého názoru daňová správa jen těžko prokáže splnění těchto podmínek, pokud důchodce podal žádost o pozastavení výplaty důchodu k 1. lednu 2013 před 27. prosincem 2012, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Pavel Fekar, advokát z kanceláře Baker & McKenzie

Pokud však důchodce podal žádost až po 27. prosinci 2012 a neměl žádný jiný rozumný důvod, proč pobírání důchodu přerušil, dá se podle Fekara samozřejmě uvažovat o tom, že takovýto poplatník zneužívá právo a na základní slevu nemá nárok. S tím souhlasí i Kateřina Navrátilová, podle které budou všechny úkony posuzovány z hlediska jejich účelu a pokud bude jediným účelem takového kroku získání slevy na poplatníka, může se jednat o zneužití práva. Jak však na závěr dodávají odborníci, ani judikatura Nejvyššího správního soudu není úplně černobílá, nemá ostré hranice a zřejmě tak o všem bude muset rozhodnout až soud.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).