Hlavní navigace

Grafická divočina na hlavě? V některých profesích vítaná záležitost

26. 10. 2010
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 329515
[Business (duo) Proměny] Zatímco v některých oborech si lidé výstřední účes nemůžou dovolit, v jiných profesích může být extravagance i vítaná. V další proměně image nechal P.R. manažer Vráťa kadeřnice se svým účesem skutečně vyhrát.

V sedmé proměně se seznámíte s Nelou a Vráťou. Oba pracují pro společnost, která provozuje internetový portál www.fitkastudia.cz. Nela (26), jako projektová manažerka zodpovídá za obsah a provoz, Vráťa (23) má na starosti PR a propagaci. Nela s Vráťou jsou sportovně založení mladí lidé, do kanceláře se většinou oblékají pohodlně a sportovně. Často však chodí na schůzky s obchodními partnery a proto se rozhodli přihlásit se do proměn a nechat si poradit od odborníků, jaký zvolit business look. Nela se proměnila ve skutečnou dámu a Vráťa si od našich šikovných kadeřnic nechal na hlavně udělat skutečně odvážnou kreaci.

Nela je svobodná a jejími koníčky jsou horolezectví, motosport, ženy, víno a zpěv. Její životní postoj vyjadřuje to, co jí říkal děda: Nelinko, pamatuj si, že v životě nejhorší, co tě může potkat, je srážka s blbcem.

Vráťa je také svobodný, rodinný stav: svobodný, miluje sport, především wing chun, kolektivní sporty (basketbal), fotografování, počítače – od grafiky po hudbu, auta – BMW, a lyriku. Jaký je Vráťův životní postoj? Na to je těžké odpovědět, protože postoje se mění každou chvíli se zkušenostmi, jedno s druhým. Myslím, že ideální postoj i do budoucna je být v harmonii, jak fyzické tak především duševní. Je důležité, aby byl člověk spokojen sám se sebou, pak ho v životě nemůže nic překvapit, dodává Vráťa.

Video

Vlasová grafika jen pro odvážlivce

Při návštěvě kadeřnického salónu ukázal svoji odvahu Vráťa a nechal si udělat odvážný účes s vlasovou grafikou zvýrazněnou červenými prvky. Vlasová či stříhaná grafika je kreativní vystříhávání, vyholování a barvení různých ornamentů, geometrických tvarů, obrázků až po abstraktní obrazce. Provádí se elektrickým strojkem.

Vlasová grafika patří v současné době k moderním trendům v účesech a hlavně u mužů se stává velmi oblíbenou úpravou vlasů. Pokud však někdo zvolí tento zajímavý, avšak výstřední účes, měl by zvážit, zda bude korespondovat s jeho postavením a firemní kulturou. Stále ještě přetrvává názor, že tento účes patří mezi módní výstřelky. V každém případě však zaručuje, že budete mít s velkou pravděpodobností na hlavě originál.

U Nely samozřejmě k takové „divočině“ nedošlo. Slečně Nele jsme vlasy zkrátili a poté obarvili přelivem v odstínu ledový kaštan, který jsme doplnili červenými proužky, aby s kolegou ladili, doplnila Jarka Čechová, majitelka salónu Nous l´assumons. Čtěte více na Asistentka.cz: Sedmá proměna: Vlasy, účes a vlasová grafika

Pokožka musí být hlavně hydratovaná

Slečna Nela v běžném životě nepoužívá žádnou dekorativní kosmetiku a dává raději přednost úplné přirozenosti. Vizážistka tedy použila jako základ denní krém, který se okamžitě vstřebává, nezanechává pocit mastnoty, pleť dostatečně hydratuje a chrání po celý den. Následně byl nanesen hydratační make-up a matující pudr. Rty má Nela užší, je potřeba je tedy opticky zvětšit přirozeně perleťovým leskem, který má nelepivé vlastnosti a je velice lehký, vysvětlila Martina Křížová vizážistka firmy Zepter Cosmetics.

Pan Vráťa nemá žádný viditelný problém s pokožkou, ale pravidelnou péči by podle Martiny Křížové neměl podcenit. Každá pokožka je ze 75 % tvořena vodou, proto je důležité používat hydratační výrobky. Přípravek pro regeneraci buněk pro muže má právě dlouhotrvající hydratační účinek a pomáhá udržovat mladistvý vzhled. Navíc tento efekt, který působí i proti vráskám, stimuluje a regeneruje pokožku. Čtěte více na Asistentka.cz: Sedmá proměna: Kosmetika a líčení

7 otázek pro Nelu a Vráťa

Co vás přimělo k účasti v projektu Proměny?

Nela: Život je změna. Tak proč ne.

Vráťa: K účasti na proměnách mě přiměla kolegyně ze spřáteleného portálu. Prý bych měl se sebou také něco udělat. Rád jsem se této akce zúčastnil, už jen proto, abych věděl, kam bych měl případně svou profesní image směřovat. Všichni přece víme, že první dojem dělá hodně.

Co jste od Proměn očekával/a?

Nela: Od začátku jsem svou proměnu brala více méně skepticky, trochu jsem se obávala, jak to dopadne. Jelikož chodím často na obchodní schůzky, je na místě, abych si držela svůj standard, obávala jsem se větších změn. Nicméně jsem očekávala v hloubi duše nějaký zajímavý nápad k vylepšení image.

Vráťa: Od proměn jsem očekával spíše příjemně strávený den, než se stresovat tím, jak vlastně finální proměna dopadne. Jsem nenáročný člověk, proto také bývám méně zklamaný. V nitru mé očekávání bylo takové, že na svou osobu začnu koukat z trochu jiného úhlu. Ve své podstatě jsem očekával takové specifické sebepoznání. Jaký jsem a jaký bych mohl být.

Považujete změny po absolvování Proměn za pozitivní?

Nela: Ano, beru to s nadhledem a velmi pozitivně. Kdo si hraje, nezlobí. Často chodím v rámci práce na obchodní schůzky a měla bych vypadat vždy dobře. Když dobře člověk vypadá, lidé se rádi k němu vracejí. V pracovní sféře je to hodně znát.

Vráťa: Ano, změny po proměnách beru vskutku pozitivně, jsem rád za tuto zkušenost. Mohu říci, že v profesním, tak i v osobním životě mi tato zkušenost dala hodně motivace, ze které čerpám do teď a doufám, že dlouho čerpat budu. Ve společnosti lidí se lépe po proměnách lépe cítím. Je dosti znát, že když člověk dobře vypadá, lidé komunikují úplně jiným způsobem. Samozřejmě záleží na charakteru člověka, aby nebyla změna image nějaká laciná maska. Je znát, že proměnami se zabývají profesionálové ve svém oboru, tedy hloubka proměny souvisí i s charakterem člověka, který proměnu absolvoval, výsledek je o to lepší. Nevím jak ostatní, ale já se cítil velmi dobře. V pracovní sféře ze mě svítí více pozitivní energie, a jelikož často komunikuji s lidmi a absolvuji všelijaké schůzky, vidím účast na proměnách velice příznivě.

V čem konkrétně vám účast v projektu Proměn pomohla v rámci vašich pracovních aktivit?

Nela: Od proměn dávám větší důraz na styl oblékání, někdy zvolím i decentní změnu účesu plus nějaký svěží doplněk. Mohu říci, že na obchodních schůzkách je to hned znát, lidé jednají automaticky slušněji a celkově se člověk dobře dohodne. Velmi důležitý je vnitřní pocit spokojenosti sama se sebou.

Vráťa: Konkrétní zlepšení se projevuje dnes a denně při mých obchodních schůzkách, účasti na veletrzích a na prestižních akcích. Nevím jak je to možné, ale i oblečení způsobí to, že se člověk cítí a také hlavně jedná jako gentleman. Pokud člověk chce být úspěšný a chce mít kolem sebe samé úspěšné lidi, musí také jako úspěšný člověk vypadat. Práce je o to lehčí a hlavně získává pravou úroveň profesionality.

Co vy osobně vnímáte jako největší pokrok?

Nela: Uvědomuji si více, že se dá osobní image více zvýraznit. Ve své podstatě člověk zahazuje masku a doostřuje rysy své osobnosti. Každý poté hned ví, s kým má tu čest jednat. Během projektu mi došlo pár důležitých věcí ohledně vhodného stylu oblékání i make-upu. Jinými slovy, díky proměnám jsem získala kvalitnější vkus. A je to znát. Mám ráda, když lidé mají dobré nápady a jsou originální. Nikdy jsem nebyla stádový typ, který by sledoval, kde je jaký nový aktuální trend. Nevím, zda je dobré popisovat veškeré změny. Až mě potkáte, tak uvidíte sami. Každopádně to hodnotím kladně, každá zkušenost je posun vpřed.

Vráťa: Jako největší pokrok vnímám ne jen pracovní úspěchy a zkvalitnění osobního života, ale také fakt, že účast v proměnách motivovalo mé okolí a blízké, kteří začali uvažovat o svém profesním životě jinak než dříve. Toho si obrovsky vážím, že i má zkušenost s proměnami dala něco do života i dalším lidem. Myslím, že změny, které se na mně projevily, jsou dost vidět. Měním účesy, porosty brady a k tomu samozřejmě vybírám vhodné oblečení. Zapojuji více kreativity v této oblasti. Nikdy předtím jsem nad změnou image moc nepřemýšlel, u mě to bylo vždy nějak tak automatické. Nicméně mi to otevřelo další možnosti v nápadech.

Jaký význam vy sama/sám přikládáte vaší image? Jakou roli hraje vizáž a vystupování ve vaší profesi?

Nela: Je to velmi důležité. Nejen v profesním, ale i v soukromém životě. Přece jen, člověk dělá šaty a šaty dělají člověka. Záleží samozřejmě na tom, v jaké profesi se člověk pohybuje a jaké hodnoty chce vytvářet. Pro mou práci je kvalitní image nezbytná. Samozřejmě k solidnímu oblečení patří i solidní jednání, což ve finále dokáže člověka pozvednout na vyšší úroveň. Stačí jen otevřít oči a dívat se kolem sebe. Úspěch se rázem dostaví sám.

Vráťa: I když si nerad hraji na něco, co nejsem, tak své image přikládám velikou roli. Je to důležité už díky neblahému faktu, že lidé rádi škatulkují. Za celý život jsem prošel všemi možnými subkulturami, které se výrazně liší jak v oblékání, tak i v celkové image. Jelikož jsem byl dříve více hudebně zaměřený, tak dle toho vypadala i moje image, široké kalhoty, čepice ve tvaru „kýble“ a sportovní oblečení o velikosti XXXL, a samozřejmě k tomu patřily i různé mutace z jiných žánrů. Mám rád praktické a nekonvenční oblečení. Velmi jsem si oblíbil vojenský šátek sha-mag (palestina), nosil jsem ho k normálnímu oblečení z praktických důvodů v zimě, ne jako technaři, a od té doby to začali hromadně prodávat v různých nejmenovaných obchodech. Je zajímavé, jak se určitý nápad sám o sobě integruje mezi lidi.

Osobně mám rád kreativitu a barevnou sladěnost, aby člověk nevypadal jako chodící duha. Chce to trochu vkusu a zajímavého nápadu. Image vyjadřuje to, jací jsme, a toho bychom si měli být vědomi. Ve své profesi se o sebe musím pořádně starat, tak jako bych se staral třeba o své auto nebo jednou o svou rodinu. Kdybych dělal například v dílně, moc rád budu mít montérky a budu celý od oleje od hlavy až k patě, budu vědět, že odvádím ve své profesi dobrou práci. Záleží na každém, jak se chce prezentovat ve společnosti, přece jen v té společnosti žijeme a žít budeme.

Jak celkově hodnotíte absolvování Proměn a jaká část se vám nejvíce líbila?

Nela: Moc ráda jsem se proměn zúčastnila, za celý den byl vidět veliký kus práce profesionálů ve svých oborech. Líbilo se mi to celé od začátku do konce. Lidé, kteří se této akce zúčastnili, mají můj obdiv. Celek je velmi důležitý. Více jak samotné oblečení a líčení a změna účesu, kladu větší důraz na držení těla a vystupování. Chodit po molu a účastnit se focení a natáčení není žádná legrace, chce to hodně úsilí a profesionality. Je to skvělá zkušenost.

Vráťa: Proměny se mi líbily hodně. Potkal jsem spoustu zajímavých lidí a hodně profesionálů ve svých oborech. Osobně jsem pro každou špatnost, absolvovat proměny byla veliká zkušenost, byla to má premiéra, nikdy jsem nic podobného nezažil. Nerad bych to dělil na části, proměny jsou o celku, když bude jen jedna část pěkná a další ošklivé, tak nikdy celek nebude dokonalý. Líbila se mi souhra lidí v proměnách, od účesů přes líčení až po oblékání. Nechtěl bych nikomu nadržovat, ale asi nejpříjemnější bylo zpracování účesu, slečna Monika si moc vyhrála a hodně mě to nadchlo, samotné mytí s masáží hlavy bylo velmi příjemné, vydržel bych to hodiny.

Po proměnách jsem na svou image začal nahlížet trochu jinak, více jsem se uvolnil a říkal jsem si, že by byla chyba vypadat celý život stejně. Začal jsem s tím trochu experimentovat, díky tomu jsem zjistil, že podle image se i výrazně liší reakce a jednání lidí v mém okolí. Hodnotím to velmi kladně. S chutí měním účesy i různé druhy oblečení. Samozřejmě dle vhodnosti, sako si nebudu brát do fitka. Každopádně co se týče oblékání, po proměnách mi začalo více vyhovovat kvalitnější a solidnější oblečení. Nerad si to přiznávám, ale asi jsem trochu usedl. Bude to tím, že čekám solidní jednání.

Na pracovní pohovory raději sukni než kalhoty

První dáma etikety Eliška Hašková Coolidge tvrdí, že černá košile patří pouze do mafiánského šatníku. Britského, amerického nebo francouzského manažera, který je zodpovědný za finance, prý nikdy v černé košili neuvidíte. V některých výjimečných případech mohou pánové černou košili zvolit, avšak bez kravaty. Odborníci z Domu módy právě jednu černou košili pro Vráťu vybrali.

Vráťa potřebuje pro svoji práci PR managera, kdy je v každodenním kontaktu s klienty, oblečení, které je pohodlné a přitom reprezentativní. Kromě zmiňované košile tak odborníci Vráťu oblékli do antracitových kalhot, které umožňují pohodlný pohyb, a do lněného saka. Výhody lnu jsou nesporné v jeho lehkosti a prodyšnosti. Dříve byl len odmítán zákazníky z důvodu mačkavosti, dnes je naopak velmi moderní kvůli mírně „použitému“ vzhledu a svým vlastnostem.

Nela si v obchodu Lady Moda vybrala krásné hedvábné sako s fazonkou, bílý hedvábný top a kalhoty z pracího materiálu. Z Nely se díky tomu stala elegantní mladá dáma. Kdyby však šla na pracovní pohovor, měla by podle Elišky Haškové Coolidge raději zvolit sukni než kalhoty. Co když náhodou budou mít pohovor s někým, kdo má raději dámu v sukni? Třeba by vás tento detail mohl znevýhodnit, dodává Eliška Hašková Coolidge. Čtěte více na Asistentka.cz: Sedmá proměna: Oblečení a obuv

Fotogalerie

BDP: Nela a Vráťa - galerie

Brýle vám mohou pomoci stát se starší

K růžovofialovému oblečení Nely odborníci z obchodu Arde.cz zvolili manažerský organizér ve fialové barvě. Dominantní organizér velikosti A5 o sobě nenechá pochybovat a kožené desky s krokodýlím vzorem dávají jasně najevo manažerskou vyspělost svého držitele. Bohatá výbava organizéru poskytuje dostatek prostoru pro organizaci času, kontaktů, poznámek a dalších důležitých informací. Organizér je možné sladit s aktovkou na notebook, pouzdrem na pero a dalšími doplňky.

Brand24

Vráťovu pohodlnou kombinaci riflí a saka pro běžnou každodenní práci v terénu jsme doplnili o praktické manažerské portfolio z kvalitní kůže. To poskytuje dostatečný prostor pro dokumenty, zápisník a další potřeby a současně je velmi pohodlné s možností nošení pod rukou i za kožené držadlo.

Pan Vráťa chtěl rovněž vypadat starší, má totiž problém s tím, že ho klienti neberou příliš vážně vzhledem k věku. V Oční optice pana Milana Poláka proto pro Vráťu vybrali brýle s hnědo-bronzovou obrubou. Brýle jsou bez spodní obruby a mohou tak působit lehce přísněji, ale Vráťa v nich vypadá starší a profesionální. Brýle může nosit i při společenských příležitostech. Čtěte více na Asistentka.cz: Sedmá proměna: Doplňky sjednocující vzhled

Před proměnou

BDP: Nela a Vráťa

Po proměně

BDP: Nela a Vráťa

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).