Hlavní navigace

Byl pozitivní na covid. Šéf ho poslal domů s tím, ať o tom mlčí. Co mu hrozí?

3. 12. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zaměstnavatel požádal pozitivně testovaného zaměstnance na covid, aby opustil pracoviště a o své nákaze mezi kolegy mlčel. Porušuje tím nějaký zákon?

Stále častěji se objevují případy, kdy zaměstnavatelé vybízejí své zaměstnance, kteří mají příznaky onemocnění covid, aby nepodstupovali testy, případně zamlčeli přítomnost na pracovišti. Objevují se ale také případy, kdy zaměstnavatelé žádají neinformovat o pozitivitě mezi kolegy. 

Aktuálním případem ze zaměstnavatelské praxe, kterou přinesl současný stav spojený s šířením koronaviru, se zabýval Státní úřad inspekce práce

V první řadě úřad konstatuje, že je to fyzická osoba (v tomto případě zaměstnanec), kdo odpovídá za to, že při zjištění, že byla pozitivně testována na covid, splní své s pozitivním výsledkem testu spojené povinnosti: 

  • oznámit tuto skutečnost krajské hygienické stanici (resp. splnit pokyny KHS, neboť o pozitivním výsledku testování fyzické osoby je KHS informována příslušnou laboratoří), 
  • nahlásit KHS pravdivě požadované údaje – příznaky onemocnění, datum počátku příznaků, rizikové osobní kontakty atp.), 
  • oznámit tuto skutečnost svému praktickému lékaři a 
  • dodržet podmínky karantény či pracovní neschopnosti. 

Jaké hrozí postihy? 

Těchto povinností se fyzická osoba nemůže zprostit na základě požadavku, pokynu či přání jiné osoby (zde zaměstnavatele). V případě porušení povinností, stanovených v souvislosti s ochranou veřejného zdraví, může být osoba sankcionována podle zákona o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů. Není ani vyloučen postih trestní, neboť trestní zákoník upravuje trestné činy šíření nakažlivé lidské nemoci a šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti.

Zaměstnanec tedy není povinen, resp. nesmí, vyhovět požadavku zaměstnavatele na „zatajení“ své pozitivity ve smyslu onemocnění nemocí Covid-19. Pokud by zaměstnavatel zaměstnance nějakým způsobem v této souvislosti postihl, mohl by se zaměstnanec bránit a domáhat se svých práv především soudní cestou. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).