Hlavní navigace

Byznys s obytnými vozy: Češi se za ně nebojí utrácet. Velký luxus stojí miliony

17. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

(FOTOGALERIE) Mají mnohdy luxusnější interiér než kdejaký byt. Stojí i v řádu milionů a umožní bydlení téměř kdekoli. Jak se daří byznysu s „obytňáky“ v ČR?

Obliba obytných automobilů nebo karavanů v České republice roste. Za rok 2017 se prodalo celkem 1766 obytných vozidel. Oproti roku 2016 jde o nárůst o 1,03 procenta. Čísla za rok minulý, tedy 2018, v tuto chvíli ještě nejsou známa. Český statistický úřad a další poskytovatelé je budou mít k dispozici až ke konci února. 

U obytných vozů se rozlišují dvě kategorie. Jak pro server Podnikatel.cz vysvětlil Jan Bízik za Sdružení dovozců obytných vozidel, jedná se o obytné automobily nebo o obytné přívěsy (caravany = tahač + obytný přívěs). Tyto kategorie jsou zásadně rozdílné obsahově.  

Co se značek týká, na českém trhu lze v současné době zakoupit jakoukoli značku obytného vozu, uvádí Bizík. Většinou záleží na individuálním přání každého zákazníka. jednotlivé kategorie obytných vozů se liší také co do hodnoty. 

Ojetý karavan lze zakoupit již za cca 30 000 Kč, největší obytný automobil, který je zcela nový, může vyjít i na 9 milionů korun. Záleží na výbavě.  

Zavítali jsme na loňský ročník mezinárodní výstavy karavanů a obytných automobilů Caravaning Brno. Nahlédněte do fotogalerie. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).