Hlavní navigace

Call centra ČSSZ fungují naplno. 90 procent dotazů vyřizují okamžitě

20. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Od začátku roku telefonovalo na call centra České správy sociálního zabezpečení 132 tisíc klientů. Čtěte, na co se ptají nejčastěji.

Během prvních šesti měsíců se na call centra České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) obrátilo 132 tisíc volajících. Přes telefon bylo vyřešeno více než devadesát procent všech dotazů, které se týkaly sociálního zabezpečení. Nejvíce dotazů bylo z oblasti pobírání důchodů a výplaty nemocenských dávek.

Čtěte také: Od příštího roku bude umožněn odchod do předdůchodu. I pro OSVČ 

Nejvíce klientů volá dopoledne

Největší zájem o informace je v době od devíti do půl dvanácté dopoledne. Nejvytíženější dny v týdnu jsou pondělí a středa. Call centra ale nefungují jen v tyto dny, které jsou obvykle dny úředními. Od samého počátku fungují každý všední den. Call centra jsou volajícími maximálně vytížená, proto by klienti, kteří se nedovolali napoprvé, měli volat v méně frekventovaný den a čas, poradil ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun.

Důchodové pojištění

Call centrum důchodového pojištění zodpovědělo za 1. pololetí roku 2012 přes 102 tisíc telefonátů. Nejčastěji se lidé informovali na vyřízení důchodu, průběh důchodového řízení, vyřízení zálohy důchod nebo zaslání potvrzení o pobírání důchodu. Stejně tak je zajímaly podmínky nároku na důchod (důchodový věk, doby pojištění), způsob výpočtu starobní penze, možnosti a pravidla výplaty důchodu v České republice a do zahraničí apod.

V roce 2011 call centra důchodového pojištění zpracovala 194 tisíc telefonických požadavků občanů. Každá operátorka vyřídila v průměru 50 dotazů za směnu.

Čtěte speciál: Důchodová reforma 

Nemocenské dávky

Call centrum nemocenského pojištění řeší konkrétní dotazy na zpracování a výplatu nemocenského a peněžité pomoci v mateřství. Od ledna do června letošního roku bylo zodpovězeno 23 tisíc telefonátů. Jednalo se o obecné dotazy k podmínkám nároku na dávku nemocenského pojištění (tj. nemocenské, peněžitou pomoc v mateřství, ošetřovné, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství) nebo konzultace o změnách v nemocenském pojištění. V prvních měsících roku se nejvíce dotazovali zaměstnavatelé a osoby samostatně výdělečně činné.

skoleni_15_4

V roce 2011 do call centra nemocenského pojištění volalo 60 tisíc volajících klientů. To představuje téměř 40 telefonátů na jednu pracovnici call centra v průběhu pracovního dne.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).