Hlavní navigace

„Čapák“ vydělá díky nižší DPH na pivu přes 7 Kč, malým výčepům je ale k ničemu

11. 2. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

[KOMENTÁŘ] Při snižování DPH na pivo prý vláda myslela hlavně na venkovské malé hospůdky. Ve skutečnosti ale nižší daň pomůže hlavně drahým restauracím.

Například restaurace na Čapím hnízdě vydělá na snížení DPH na každém pivu 7,44 koruny. A kolik naopak ušetří na nižší dani malá hospůdka na vesnici, kde se nevaří a kde majitel není plátcem DPH? Vůbec nic.

Bordel Babiš přiživil chybnými výpočty

Andrej Babiš (respektive jeho P.R. tým) se v neděli při své pravidelné grafomanské přehlídce na Facebooku rozohnil ohledně nižší DPH na pivo, která se v posledních dnech neustále propírá v médiích. Tím, že se DPH sníží na čepované pivo v restauracích, se totiž bude platit jiná DPH při konzumaci piva v provozovně a jiná při koupení piva s sebou. Zmatky navíc umocňuje fakt, že nižší DPH se týká jen čepovaného piva a nikoli lahvového, přestože by vám jej prodali v restauraci. Bulvární deník Blesk pak plánované změny okomentoval dokonce titulkem „To bude bordel“.

Podle Babiše se však žádný „bordel“ nechystá a vše je jasné a jednoduché jako facka. Zároveň k tomu Babiš doplnil, že kdo prodává půllitr točeného piva za 35 korun, ten díky nižší DPH vydělá o 3,85 koruny víc. Aniž by pro to musel cokoli udělat. A ten, kdo točené pivo prodává třeba za 45 korun, vydělá dokonce o 4,95 koruny víc. A určitě znáte restaurace, kde je pivo podstatně dražší. Tyhle peníze jdou hospodskému rovnou do kapsy. Je jen na něm, jestli se o slevu podělí se svými zákazníky. Podle mě by to měly udělat hlavně restaurace, protože ty mají velkou výhodu ze snížení DPH na jídlo z 21 na 10 procent, dodal Babiš.

Pokud před Babišovým postem žádný bordel nebyl, po něm už rozhodně existuje, jelikož výše zmíněného výdělku restaurací vychází z chybných propočtů. Aby hospodský, který prodává pivo za 35 korun, na nižší DPH vydělal 3,85 koruny, musela by se DPH počítat z ceny včetně DPH. DPH se ale pochopitelně počítá z ceny bez DPH a celková cena je pak složená z ceny bez DPH a DPH. Hospodský, který prodává pivo za 35 Kč, tak neušetří na dani 3,85 Kč, ale jen 2,89 Kč. U piva za 45 Kč není úspora, jak tvrdí Babiš, 4,95 Kč, ale jen 3,72 Kč.

Průvodce EET

Koho a odkdy se EET týká? Jaké všechny povinnosti se s EET pojí? Jak vybrat pokladní systém? Přečtěte si našeho velkého průvodce elektronickou evidencí tržeb.

Malým výčepům je nižší DPH k ničemu

Babiš dále vyzval všechny štamgasty, ať cenu piva ve své hospodě a hlavně restauraci hlídají, jelikož by cena mohla klesnout, ale není prý důvod, aby vzrostla. Při snižování DPH na točené pivo jsme mysleli hlavně na malé hospůdky na vesnici odvádějící DPH, kde se nevaří a k pivu se nabízí jen hermelín nebo utopenec. A za to jsme dostali co? Pěkně přes držku, podotkl Babiš.

Dá se předpokládat, že „dostali pěkně přes držku“, je jen obrazné vyjádření. Pokud však bude pan premiér ještě dlouho opakovat, že při snižování DPH myslel hlavně na malé hospůdky na vesnici a že není důvod pro zdražení, reálně hrozí, že od nějakého hospodského doopravdy „pěkně přes držku“ dostane. Právě malým hospůdkám na vesnici, kde se nevaří a k pivu nabízí jen hermelín nebo utopenec, je totiž nižší DPH zpravidla k ničemu, jelikož provozovatelé nebývají plátci DPH. Standardně jde o výčepy, které otevírají jen pár večerů týdně a kde se sejde pár chlapů z vesnice „na jedno“ po práci. Zatímco nižší DPH je těmto podnikatelům k ničemu, ceny energií či tlak na mzdy neustále rostou a ženou tak vzhůru i ceny.

Čtěte také: Kvůli EET zdražíme, nižší DPH je nám k ničemu, říkají mimopražské kadeřnice

Drahým restauracím pomohou změny DPH nejvíce

Komu ve skutečnosti naopak snižování DPH prospěje, jsou dražší restaurace. Ty dokonce ušetří dvakrát, jednou na nižší DPH na pivo a podruhé na nižší DPH na stravovací služby. Kupříkladu restaurace na Babišově Čapím hnízdě, které bylo jeho nejlepším nápadem, ale se kterým nemá nic společného, vydělá na nižší DPH (z 21 na 10 %) na jednom pivu celkem 7,44 Kč. Prodává totiž půllitr Plzně za 90 Kč. Na filetu z tresky s citrónem a petrželkou, kroupovým risottem s fazolkami edamame a máslovou pažitkovou pěnou, které prodává za 495 Kč, vydělá Čapí hnízdo díky snížení DPH (z 15 na 10 %) necelých 20 Kč.

Andrej Babiš se vyjádřil i k tabulce, která diskuzi o DPH na pivo vlastně odstartovala. Tabulka totiž trefně ukazovala, jaký chaos snížená sazba DPH na pivo způsobí a že hospodský bude muset danit stejné pivo v jiných situacích různě. Jen proto, že nějaký blb si udělal idiotskou teoretickou tabulku, kterou po něm nikdo nechtěl, dostala se do médií a tam ji začali vydávat za nějaký platný dokument? zkritizoval tabulku Babiš.

Čtěte také: Nižší DPH na čepované pivo nebude platit pro všechny, stánkaři mají smůlu

Brand24

Autor tohoto textu přiznává, že neví, kdo tuto tabulku vytvořil a zda byl blb. Nicméně si velice dobře pamatuje, jak v roce 2016 chodil po Sněmovně tehdejší ministr financí Andrej Babiš s idiotským transparentem „EET – levnější pivo“ a mával, s ním dokonce i u řečnického pultu při svém projevu. Ani u tohoto transparentu autor článku neví, zda jeho tvůrce byl blb. Jedno je však jisté, tabulka s příklady uplatněné DPH byla na rozdíl od transparentu „EET – levnější pivo“ aspoň pravdivá.

Zdroj: FB Andreje Babiše

Tip na další obsah

Podívejte se na kavárnu, ve které bojkotují EET.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).