Hlavní navigace

Část Antiviru bude prodloužena do konce června. Nevyužijí ho ale všichni

1. 6. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda prodloužila až do konce června letošního roku část programu Antivirus. Jde o režim s označením A. Čerpat budou moci ale jen někteří zaměstnavatelé.

Prodloužená část programu Antivirus se bude vztahovat pouze na zaměstnavatele, jejichž zaměstnanci mají nařízenou karanténu nebo izolaci. Aktuálně schválené prodloužení doby uznatelnosti výdajů do 30. června 2021 se tedy týká jen režimu A, jestliže výdaje vznikly v důsledku důležité osobní překážky v práci na straně zaměstnance spočívající v nařízené karanténě. 

Za měsíc červen 2021 tedy budou čerpat příspěvek jen ti zaměstnavatelé, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa anebo izolace z důvodu onemocnění covidem. Důvodem je skutečnost, že v červnu, pokud nedojde ke zhoršení epidemické situace, již nebudou platná mimořádná opaření, která by zaměstnavatelům zakazovala jejich ekonomickou činnost. 

Původně byla doba uznatelnosti výdajů programu Antivirus stanovena do 30. dubna 2020, ale na podnět ministerstva práce a sociálních věcí se opakovaně posouvala. Naposledy do 31. května 2021. Nově je stanovena platnost programu Antivirus, a to do 31. prosince 2021, v jejímž rámci může vláda prodloužit či obnovit dobu uznatelnosti výdajů části či všech režimů programu Antivirus, aniž by bylo nutné znovu schvalovat podmínky programu či uzavírat nové dohody o poskytnutí příspěvku. 

Doba uznatelnosti výdajů je období, za které lze příspěvek zaměstnavateli poskytnout, tedy období, ve kterém vznikají překážky v práci (zaměstnanci nemohou pracovat), nikoliv období, ve kterém je příspěvek poskytován či ve kterém je nutné předložit žádost nebo vyúčtování. V případě režimu A tedy bude možné podávat v měsíci červenci 2021 vyúčtování za měsíc červen 2021.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).