Hlavní navigace

Častá chyba při platbě doplatku na sociální: Máte správný variabilní symbol?

3. 4. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Při bezhotovostní platbě případného doplatku na sociální pojištění je třeba vyplnit správný variabilní symbol. O jaký údaj se přesně jedná?

Zatímco při bezhotovostní platbě případného nedoplatku na zdravotní pojištění poplatník uvádí jako variabilní symbol rodné číslo, u sociálního pojištění je to o něco komplikovanější. 

Je třeba uvést číslo, které bylo Českou správou sociálního zabezpečení určeno. Jde o zvláštní číslo, které úřad přiděluje každému podnikateli při registraci k provozování samostatně výdělečné činnosti. 

Čtěte také: Vyplňujete přehled pro ČSSZ? Pozor na změny u sociálního pojištění OSVČ

Kde správný údaj získat? 

Variabilní symbol jednotlivých plátců je možné získat z korespondence s Českou správou sociálního zabezpečení nebo je možné o údaj zažádat na jednotlivých okresních správách, kdy jej úředníci vždy sdělí. Ti, kteří si platí měsíční zálohy, si variabilní symbol mohou zjistit ve své historii bankovního účtu.

Při uvedení nesprávného údaje úřad kontaktujte

Pokud je při platbě doplatku na pojistném uveden nesprávný variabilní symbol nebo jej neuvedete vůbec, je nutné okamžitě situaci řešit. Je potřeba zaslat žádost o převedení platby, kde bude uvedena částka, datum platby a z kterého variabilního symbolu chcete platbu převést, uvádí Česká správa sociálního zabezpečení na svých webových stránkách.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).