Hlavní navigace

8 nejčastějších chyb, které OSVČ dělají u žádostí o bonus 25 tisíc korun

17. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Přestože je žádost o kompenzační bonus ve výši až 25 tisíc korun poměrně jednoduchá, řada podnikatelů v ní chybuje.

Jak dnes upřesnila generální ředitelka finanční správy Tatjana Richterová, nejčastěji OSVČ chybně vyplňují svůj DIČ či se zapomínají podepsat.

Nejčastější chyby u žádostí o kompenzační bonus

Finanční správa doposud obdržela skoro 200 tisíc žádostí. Většina z nich přišla e-mailem (116 724). Dalších 41 126 datovou schránkou, 1064 prostřednictvím EPO a 37 603 v listinné podobě (čísla jsou k ránu 17. 4.).

Čtěte více: OSVČ dostanou 500 Kč denně i v květnu a červnu, dokud budou ještě platit omezení

Nedostatečná identifikace – chybí DIČ nebo je vyplněno špatně

Finanční správa upozorňuje, že všichni žadatelé, kteří splňují podmínky pro vyplacení kompenzačního bonusu, mají DIČ. U osob samostatně výdělečně činných je DIČ nejčastěji tvořeno: „CZrodnéčíslo“ (rodné číslo se uvádí bez lomítek), např. DIČ: CZ7602071234.

Chybějící podpis žadatele

Přestože lze žádost poslat e-mailem, musí jít o naskenovanou či vyfocenou žádost, která je ručně podepsána (pokud samozřejmě není podepsána elektronicky).

Žádost je podávána opakovaně

Protože chtějí mít někteří lidé jistotu, že jejich žádost bude vyplacena, tak není výjimkou několikanásobné podání. Rekord je zatím 10 žádostí na jednu osobu.

Chybné číslo účtu nebo číslo účtu chybí

Aby vám finanční správa mohla bonus vyplatit, musíte v žádosti uvést číslo účtu.

Žádost v chybném formátu

Často jsou žádosti zaslány ve špatném formátu a není možné tyto žádosti zpracovat. Finanční správa doporučuje zasílat žádosti ve formátech .pdf, .jpg či .png.

Souběh s podporou v nezaměstnanosti

OSVČ, které v březnu přerušily živnost, pobíraly příspěvek od úřadu práce a následně živnost v dubnu obnovily, mají nárok jen na příspěvek za duben, nikoli za celou dobu.

školení květen 24 - novinky

Žádosti jsou zasílány na chybné adresy podatelen

Žadatelé také chybují v tom, že žádosti nezasílají na správné adresy „svých“ územních pracovišť. Pak je nutné žádost přeposlat na podatelnu příslušného finančního úřadu. To pochopitelně brzdí proces vyplácení a zpomaluje vyřizování dalších žádostí.

O bonus žádají právnické osoby

V desítkách případů o bonus žádají chybně právnické osoby. Kompenzační bonus je jen pro OSVČ, právnické osoby na něj nemají nárok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).