Hlavní navigace

Volby fajn, teď nás ale všechny čeká tvrdá práce, tvrdí podnikatelé

2. 6. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Výsledky voleb podnikatele překvapily, ale zároveň i potěšily. Nikdo však nesmí usnout na vavřínech. Firmy, občany i politiky čeká moře tvrdé práce, shodují se podnikatelé ze všech možných oborů.

Firmy a OSVČ si po víkendu značně oddychly. Přestože se povolební tahanice a vyjednávání o vládní koalici teprve rozjíždějí, jako nejpravděpodobnější se zatím zdá varianta středopravicové vlády či menšinové pravicové vlády s podporou strany Věci veřejné. Server Podnikatel.cz proto oslovil podnikatelské asociace napříč všemi obory, jak jsou spokojené s výsledky voleb a co si od nové předpokládané vlády slibují. Většina firem požaduje jasnou hospodářskou strategii země, zefektivnění veřejné správy, snížení státního dluhu a spuštění zásadních reforem důchodů a zdravotnictví.

Výsledky překvapily a potěšily

Výsledky voleb, ve kterých se rekordně propadly dvě nejsilnější strany, nepřekvapily pouze politology, ale i podnikatele. Překvapila mě síla volající po změně stylu politiky a řízení země, potvrdil business serveru Podnikatel.cz Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR. Překvapila nás až tak velká nedůvěra ve velké strany a čekal bych o něco větší volební účast, připojil se Tomio Okamura, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Podle Evy Svobodové, generální ředitelky Asociace malých a středních podniků (AMSP ČR), byla znechucenost obyvatel se stavem politiky již velká. Nespokojenost podnikatelů v oblasti byrokracie, podpory exportu a míry korupce už dosáhla příliš velké míry na to, aby ji podnikatelé stále ještě tolerovali a veřejně o ní nehovořili. Každopádně volby vnesly do politické sféry nový vítr a my budeme velmi pečlivě sledovat dodržování předvolebních slibů jednotlivých stran, ujistila server Podnikatel.cz Svobodová. Čtěte také: Debakl pro velké strany, ČSSD a ODS ztratily skoro 1,5 milionu voličů.

Podnikatele však výsledky voleb hlavně potěšily a doufají v rychlé sestavení středopravicové vlády, která se postaví ke všem stávajícím problémům tuzemské ekonomiky čelem. Po dlouhé době existuje podle slov podnikatelů šance vytvořit vládu se silným mandátem, která bude mít sjednocené a realizovatelné priority. Toho se musí využít, neboť v době světové krize je to zpráva více než dobrá, domnívá se Karel Havlíček, místopředseda představenstva AMSP ČR.

Přesto firmy varují před přehnaným optimismem. Nad nováčky v parlamentu, stranami TOP 09 a Věci veřejné, podle nich visí otazník a především „vévéčka“ považují za nevyzpytatelné a těžko čitelné. Zároveň došlo i k voličské čistce na kandidátkách zaběhnutých parlamentních stran a do sněmovny se podívá řada nových tváří. Podnikatelé tak přiznávají, že mnohdy nevědí, co přesně mají čekat. Snad první vyjednávání o vládě přinesou více světla, doufá Tomáš Lukeš, tajemník Asociace českých nábytkářů (AČN).

Myslíte si, že jednotný registrační formulář zásadně usnadnil život podnikatelům?

Na bedrech vlády toho nebude málo

Podnikatelé se shodují, že před nově vzniklou vládou, ať už její přesná podoba bude vypadat jakkoli, leží několik zásadních úkolů. Především jde o stabilizaci veřejných rozpočtů, zjednodušení státní správy a sestavení jasné dlouhodobé hospodářské koncepce v rámci jednotlivých resortů. Ekonomická strategie by dle podnikatelů měla obsahovat předpokládaný růst HDP, míru zadlužování země, rozvoj infrastruktury, vědy a výzkumu, řízení zdrojů, spolupráci státního a privátního sektoru (mj. PPP), vzdělávání a protikorupční opatření. Čtěte také: David Ondráčka: Rekordní ekologickou zakázku má na svědomí Kalousek.

Právě s protikorupčním balíčkem by politici neměli příliš otálet. Strany, které získaly důvěru voličů, musí zastavit korupční jednání v této zemi. To voliči i podnikatelská sféra očekávají. Pokud ovšem nyní politici nezmění společenské prostředí tak, aby věci fungovaly i bez provizí, ztratí kredit a pocítí to již v podzimních volbách, varuje Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Pokud by opravdu vznikla středopravicová vláda, mohlo by konečně dojít k nastartování potřebných reforem zdravotnictví a důchodů. Penzijní reformu měly v programu ODS, TOP 09 i Věci veřejné. Nová vláda dostane brzy po svém vzniku na stůl výslednou zprávu druhé tzv. Bezděkovy komise, která se zabývala důchodovou reformou. Již za týden se návrh expertů představí v parlamentu a bude záležet jen na vůli politiků, jak se zprávou komise naloží. Čtěte více: Vladimír Bezděk: Chcete slušný důchod? Na stát nespoléhejte.

skoleni_15_4

Utahování opasků ruku v ruce s tvrdou prací

Firmy si ovšem současně uvědomují, že ekonomický rozkvět nespadne z nebes, nýbrž je podmíněn schopnostmi a aktivitou samotných firem. Od nové vlády si v tomto ohledu především slibují, že se nezhorší a nezkomplikuje podnikatelské prostředí v Česku. Karel Havlíček z AMSP ČR doplňuje, že občané i firmy musí pochopit, že dobře se jim bude pouze tehdy, jestliže budou tvrdě pracovat a nespoléhat ani na jednu korunu podpor od státu.

Zda budoucí vláda očekávání podnikatelů naplní, se ukáže nedlouho po jejím vzniku. Jednou z prvních priorit se totiž stane sestavení státního rozpočtu na rok 2011. Vláda musí udělat tvrdý, nemilosrdný rozpočet na rok 2011. Teprve se tak ovšem ukáže, jak budou pánové důslední, uzavírá pro server Podnikatel.cz Bedřich Danda, šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR. Čtěte více: Aleš Michl: Janotův úsporný balíček není vůbec úsporný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).